Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,5 prosent onsdag, og fortsatte dermed oppgangen fra tidligere i uken.

Det til tross for børsnedgang i Asia, stor geopolitisk usikkerhet og at de tre toneangivende indeksene på Wall Street falt over én prosent tirsdag.

Børsen her hjemme skiller seg fra de andre europeiske markedsplassene, for den får god drahjelp fra de rekordhøye oljeprisene om dagen.

Tirsdag bikket oljeprisen 100 dollar igjen, og onsdag har nordsjøoljen Brent spot klatret videre til 112 dollar fatet, og handles på de høyeste nivåene siden høsten 2014.

Det dro også oljegiganten Equinor opp 1,2 prosent fra gårsdagens rekordhøye sluttkurs. Selskapet passerte i løpet av onsdagen for første gang 1000 milliarder kroner i markedsverdi, men stengte så vidt under.

Equinor var dagens klart mest omsatte aksje, og selskapet er nå verdt mer enn de fem neste selskapene på Børsen til sammen, som gjør at aksjekursen har mye å si for utviklingen til hovedindeksen.

Blant de mest omsatte aksjene onsdag var Aker BP nummer to og Norsk Hydro nummer tre. De steg henholdsvis 7,2 og 1,9 prosent.

– Det er verdt å merke seg at oppgangen på Oslo Børs siden november, nesten utelukkende er drevet av Equinor og delvis Norsk Hydro, sier DNB Markets-sjef Alexander Opstad.

Usikkerhet råder i markedet

Markets-sjefen sier at alt handler nå om den dypt tragiske situasjonen i Ukraina, og de effekter krigen har på geopolitikk og energimarkeder.

– Oljeprisen har gjort et ytterligere hopp og vi forventer en blandet utvikling, der energiaksjer fortsetter oppgangen og andre sektorer utvikler seg svakt. Markedene tar innover seg at det tragisk nok er få utsikter til at krigen i Ukraina vil deeskalere, sier han.

DNB Markets-sjef Alexander Opstad sier at alt handler nå om den dypt tragiske situasjonen i Ukraina, og de effekter krigen har på geopolitikk og energimarkeder.
DNB Markets-sjef Alexander Opstad sier at alt handler nå om den dypt tragiske situasjonen i Ukraina, og de effekter krigen har på geopolitikk og energimarkeder. (Foto: Javad Parsa)

USA har sammen med en rekke andre land besluttet å tappe betydelig av sine strategiske oljereserver for å demme opp for forstyrrelser knyttet til Russlands krigføring i Ukraina. De fleste store oljeselskaper har også besluttet å forlate Russland.

Kraftig fall i rentemarkedet

– Vi forventer at markedene vil være under press fra den store usikkerheten som råder. I rentemarkedet har vi sett et kraftig fall de siste dagene, særlig i Europa, noe som tyder på svake vekstutsikter, sier Opstad.

– Særlig usikkerhet knyttes til et bortfall av russisk gass til Europa. I en slik situasjon vil deler av europeisk industri måtte stenge ned, gassprisene vil gå i taket og Europa gå inn i en økonomisk resesjon, legger han til.

Markets-sjefen sier at markedene reflekterer den geopolitiske situasjonen, som er snudd på hodet på få dager.

– Forventninger om en ny kald krig gir oppgang for leverandører til forsvarsindustrien. Vesten, særlig Europa, vil tenke helt annerledes rundt sin energisikkerhet og dette reflekteres blant annet i fornybar aksjer, sier Opstad.

Trapper opp sanksjoner

Uroen fortsetter ved verdens børser. Få timer etter at Wall Street stengte med et markant fall på over 1,5 prosent for de tre toneangivende indeksene, hadde volatiliteten spredt seg over Stillehavet.

Etter handelsslutt amerikansk tid, holdt Joe Biden sin første State of the Union-tale som president.

President Joe Biden holdt sin første «State of the Union»-tale som president natt til onsdag.
President Joe Biden holdt sin første «State of the Union»-tale som president natt til onsdag. (Foto: Patrick Semansky/AP/NTB)

– Putin er nå mer isolert fra verden enn noen gang, sa Biden til Kongressen natt til onsdag norsk tid.

Biden kunngjorde at USA trapper opp sanksjonene mot Russland og stenger luftrommet for russiske fly. Presidenten gjentok at USA ikke vil utplassere soldater i Ukraina som følge av Russlands invasjon.

Børsuroen fortsetter

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 1,5 prosent den første timen til under 26.500, og avsluttet med et fall på 1,68 prosent.

I Hongkong falt Hang Seng-indeksen med 1,84 prosent. Her er det også bekymring knyttet til Hongkongs foreløpig største koronautbrudd.

Vix-indeksen, som ofte omtales som «fryktindeksen» for amerikanske aksjer, har steget med over ti prosent det siste døgnet – til 33,3 – og nærmer seg årstoppen fra 24. februar da den var på 36,8. Den japanske Vix-indeksen har steget med 6,3 prosent det siste døgnet.

Den russiske sentralbanken har besluttet at Moskva-børsen også vil holdes stengt for handel onsdag, rapporterer Reuters.

Moskva-børsen har ikke vært åpen denne uken. Myndighetene har forsøkt å hindre en finansiell kollaps og investorflukt fra russiske verdipapirer. Den russiske rubelen har krakket mot utenlandske valutaer. Sentralbanken svarte mandag med å mer enn doble styringsrenten til 20 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.