Fredag steg hovedindeksen på Oslo Børs 1,59 prosent, etter et fall på 1,7 prosent torsdag.

Oljeprisen handles til 104 dollar fatet ved stengetid, omtrent 1 dollar fatet høyere enn da Oslo Børs åpnet fredag.

Fredag var det Norsk Hydros tur til å melde om resultater, og for aluminiumsgiganten ble fasiten nok et solid kvartal. Aksjen steg 6,39 prosent på Børsen.

Hydrogenbedriften Hynion har hatt en formidabel uke på Børsen. Torsdag steg selskapet 35,3 prosent, mens fredag endte handelsdagen med oppgang på over syv prosent. Det kommer etter at energimyndighetene i Sverige i forrige uke sa at de vil gi støtte på 61,4 millioner svenske kroner til selskapet.

Olje- og gassledet fall torsdag

Fallet på Oslo Børs torsdag ble ledet an av oljeselskapene Aker BP og Equinor, som falt henholdsvis 6,6 og 4,3 prosent. Markedsverdien av disse selskapene er såpass stor at når disse aksjekursene beveger seg vesentlig opp eller ned, preger det utviklingen til hovedindeksen også.

Fallene kom etter at oljeprisen og gassprisen falt henholdsvis 2,5 og rett over seks prosent, etter nyheten om at Nord Stream 1-ledningen fra Russland igjen er i drift.

Det var lenge fryktet at Russland ville utnytte en planlagt stans i driften grunnet vedlikehold til å kutte gassforbindelsen fullstendig, men torsdag ble det altså klart at dette ikke er tilfelle.

Imidlertid kjøres denne bare på 30 prosent av full kapasitet, og kraftanalytiker Tor R. Lilleholt spår at gassledningen neppe vil løse energikrisen i Europa.

Fredag pekte pilene andre vei for oljegigantene. Equinor steg over tre prosent fredag, mens Aker BP hadde en oppgang på 1,5 prosent.

Oppgang på børsene

Til sammenligning steg Wall Street markant torsdag. S&P 500, Nasdaq og Dow Jones steg i gjennomsnitt 1,0 prosent, og de amerikanske børsene har med det steget fire av de siste fem dagene. Nasdaq og teknologiaksjer ledet an oppgangen, der blant annet Tesla steg 9,8 prosent etter å ha fremlagt kvartalstall etter stengetid onsdag.

Gjennom natten steg også de fleste asiatiske børsene, om enn bare med 0,2 til 0,3 prosentpoeng. Utviklingen kommer etter at inflasjonstall fra Japan viste en prisvekst på 2,2 prosent i juni, sammenlignet med samme måned i fjor. Ifølge CNBC var dette som ventet.

Den japanske sentralbanken holdt også renten uendret i sin beslutning torsdag, og det ventes at den japanske regjeringen å senke bnp-prognosen for regnskapsåret 2022 til 2 prosent, ned fra de 3,2 prosentene man ventet i januar.

Rentehevning i Europa

Torsdag ble det for øvrig også klart at ECB vil sette opp renten for første gang på 11 år, og attpåtil med 0,5 prosentpoeng.

Frem til torsdag denne uken hadde hovedindeksen steget over fire prosent fra forrige uke, da Børsen for øvrig var på sitt laveste på et halvt år.

Bunnen i forrige uke kom etter at Fed meldte at den amerikanske inflasjonen i juni var den høyeste på 41 år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.