Hovedindeksen på Oslo Børs avsluttet ukens andre handelsdag med oppgang på én prosent, godt hjulpet av oljeprisen. Prisen på ett fat nordsjøolje steg gjennom dagen fra 84 frem til drøyt 86 dollar da Børsen stengte.

Oljetunge Oslo Børs har lenge vært en vinnerbørs, men den seneste måneden har hovedindeksen falt tungt. Hittil i år har Oslo Børs falt rundt syv prosent, og rundt 13 prosent fra toppen i 2020.

Stigende obligasjonsrenter, volatile valutamarkeder og økende risiko for en global økonomisk nedgang har ført til kraftig nedgang i det europeiske aksjemarkedet siste tiden.

– Investorer fortsetter å overvåke den pågående energikrisen i Europa, som truer med å presse regionen inn i resesjon. Samt er det økt bekymring for at krigen i Ukraina eskaleres ytterligere, skriver Trading Economics.

Pilene pekte derimot lenge opp for de europeiske børsene. Den tyske Dax-indeksen ved Frankfurt-børsen lå lenge i det positive landskapet med en oppgang på 1,4 prosent, mens Paris-børsen klatret 0,7 prosent og Londons FTSE 100-indeks var opp 0,6 prosent. Imidlertid endte alle de tre store aksjemarkene rundt null da dagen var omme.

Oljeprisfall for kvartalet

Usikkerhet preger råvaremarkedene og nordsjøoljen ligger an til en kvartalsvis nedgang for første gang på mer enn to år. Tirsdag morgen var oljeprisen ned 2,8 prosent fra mandagens nivåer, da et fat nordsjøolje ble omsatt for 84,98 dollar ved børsåpning.

Dette skyldes blant annet nedstenging av flere plattformer i Mexico-gulfen i påvente av en orkan. Verdens største oljeselskap Chevron og BP har stanset produksjonen og ansatte på plattformene er evakuert, ifølge Reuters.

Regionen står for rundt 15 prosent av de amerikanske oljeleveransene.

Trøblete på Wall Street

Teknologiindeksen Nasdaq falt 0,6 prosent, mens industritunge Dow Jones endte ned 1,1 prosent mandag. Den brede S&P 500-indeksen falt 1,03 prosent, som er årets verste handelsdag for indeksen.

September er kjent som en av de tyngste børsmånedene i USA, og denne høstens resesjonsfrykt, renteoppgang, inflasjon og store valutabevegelser har ført til usikkerhet i markedene. Den geopolitiske uroen knyttet til krigen i Ukraina og de høye energiprisene sprer også nervøsitet i markedene.

De siste to ukene har de tre amerikanske hovedindeksene falt med rundt ti prosent.

Særlig forrige uke var brutal på de amerikanske børsene, etter en ny trippelrenteheving fra den amerikanske sentralbanken, den tredje i rekken siden i sommer.

Blandet i Asia

Det var nedgang som preget brorparten av Asia-børsene ved ukestart, men de asiatiske børsene holdt stand tirsdag – til tross for ny nedgang på Wall Street i går.

Nikkei-indeksen i Japan klatret 0,5 prosent, mens den bredere Topix-indeksen var opp 0,2 prosent.

Shanghai Composite i Kina steg 0,8 prosent, mens Hang Seng i Hongkong falt 0,6 prosent. Kospi i Sør-Korea falt hele tre prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.