Hovedindeksen på Oslo Børs har falt 2,7 prosent mandag som ligger an til å bli årets største fall på indeksen.

Det skjer etter et kraftig fall på Hongkong-børsen på rundt fire prosent etter at aksjekursen til det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande fortsetter å kollapse.

Oslo Børs falt rundt 1,2 prosent fra start mandag morgen og fallet har fortsatt utover dagen. Rundt klokken 12.00 var indeksen ned 2,7 prosent. Oljeprisen falt rundt 1,3 prosent mandag morgen og har utover dagen falt 2,3 prosent.

Europas viktigste børser åpnet markant ned mandag med over en prosent. Indeksene på Wall Street faller også i handelen før åpningstid.

Industriselskapene Hydro, Equinor, Yara og Golden Ocean faller kraftig på Oslo Børs mandag morgen.

  • Norsk Hydro er blant de mest omsatte rundt klokken ti og er ned fem prosent.
  • Yara International ASA, det norske gjødsel- og kjemikalieselskap har falt 2,07 prosent.
  • Equinor aksjen har falt en prosent.
  • Fredriksen-kontrollerte Hemen Holding er største eier i tørrlastrederiet Golden Ocean som nærmer seg et fall på ti prosent.

Sist Oslo Børs opplevde et lignende børsfall var 19. juli da hovedindeksen falt 2,39 prosent gjennom dagen etter et kraftig oljeprisfall som følge av at Opec+ ble enige om å øke oljeproduksjonen.

Hongkong-børsen kraftig ned

Børsene i Japan, fastlands Kina og Shanghai er helligdagsstengt mandag, men kinesiske selskaper notert i blant annet Hongkong dominerer nyhetsbildet ved inngangen til en ny uke.

Aksjekursen på eiendomsselskapet China Evergrande falt 18,7 prosent ved Hongkong-børsen mandag og nådde en ny bunnotering på 2,06 Hongkong-dollar. Dette er nesten 90 prosent lavere enn hva kursen var i fjor høst.

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen leder nedgangen i Asia. Kinesiske forsikringsselskaper og finansinstitusjoner børsnotert i Hongkong faller bredt. Ping An Insurance har falt med over syv prosent. Selskapet avviser at de er eksponert mot Evergrande.

Australske gruveselskaper er betydelig lavere ved Sydney-børsen. Kina er det viktigste og største markedet. Problemer for det kinesiske eiendomsmarkedet vil kunne ramme etterspørselen etter jernmalm.

Eiendomsselskapet Henderson Land har falt med over 12 prosent ved Hongkong-børsen.

Bredt børsfall over hele Europa

Dagens børsfall startet i Asia, men har smittet over på de europeiske børsene. Europas viktigste børser åpnet markant ned mandag.

Londons FTSE 100-indeks var ned 1 prosent, Frankfurts Dax falt 1,9 prosent og Paris' CAC åpnet 1,7 ned.

Det er også uro for situasjonen i USA, med frykt for inflasjon, stadig verre koronasmitte og muligheter for at sentralbanken begynner å trappe ned på krisetiltakene.

Symptom på Kinas stramme boligpolitikk

Likviditetsskvis for Evergrande er et symptom på Kinas stramme boligpolitikk, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

«I 2020 og 2021 har flere større, til og med statseide, selskap i Kina kommet i likviditetsskvis, misligholdt gjelden sin, blitt tvunget til å restrukturere gjelden, og i noen tilfeller slått konkurs. Eksempler er Yongcheng, et stort kullgruveselskap eid av lokale myndigheter, Huarong, et statseid finansielt selskap som kjøper «distressed» gjeld, Tsinghua Unigroup, morsselskapet til en rekke halvleder-produsenter i Kina, og ikke minst det store eiendomsselskapet Evergrande», står det i rapporten.

Situasjonen Evergrande befinner seg i er en konsekvens av villet boligpolitikk i Kina, som skal stramme inn på gjeldsveksten i denne sektoren. Samtidig er boligmarkedet, og særlig befolkningens formue og pensjonssparing i så stor grad knyttet til boligverdier, at det gir sterke incentiv for myndighetene å gjøre sitt ytterste å unngå boligpriskollaps, kommer det frem i rapporten.

Western Bulk har første handelsdag

Tørrlastrederiet Western Bulk har sin første handelsdag på lavterskelmarkedsplassen Euronext Growth.

Emisjonskursen i forkant av noteringen var satt til 30 kroner per aksje. Nå står den i 35,99 – altså en oppgang på rundt 20 prosent første handelsdag. Med andre ord en suksessnotering for investor Christen Sveaas sitt rederi.

Det er investor Christen Sveaas' Kistefos Equity Holdings as som er største eier i Western Bulk.

Selskapet ble i forkant priset dermed rundt 878 millioner kroner. I forbindelse med en børsnotering hentet selskapet inn om lag 118,5 millioner kroner i friske penger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.