Mandag falt børsene over hele verden. Det startet i Asia, flyttet seg over til Europa, og dro med seg de amerikanske børsene. Oslo Børs endte ned mer enn to prosent, og stengte på sitt laveste nivå siden februar - i det største børsfallet på en enkeltdag i år. Mandag kveld stengte også Wall Street kraftig ned.

Det er imidlertid ikke alle former for verdier som faller. For å skåne seg for børsuroen, flytter mange investorer pengene vekk fra aksjemarkedet.

Kryptohopp

Gull stiger mandag over 1,5 prosent. Råvaren er ikke blitt handlet til høyere verdier siden i 2013.

– Jeg tror vi er i et vedvarende bullmarked for gull nå, og jeg tror det kan gå mye høyere, sier sjefstrateg Paribas Fortis i BNP til CNBC.

Et bullmarked er et stigende marked, der investorene tror på videre oppgang.

Gull blir gjerne sett på som en trygg havn når aksjemarkedet butter imot. Det er derfor vanlig å se en høyere gullpris når børsene i verden faller.

Investorer flytter også pengene sine til valuta. Den japanske yenen steg mandag. Det samme gjorde den sveitsiske francen. Disse valutaene blir også regnet som et trygt sted å la pengene hvile til markedet roer seg, skriver CNBC. Også statsobligasjoner fikk et økt trykk i løpet av mandagen.

Det er imidlertid ikke bare tradisjonelle «trygge havner» som opplever investorens økte interesse. Også kryptovaluta opplever et oppsving.

Bitcoinprisen stiger mandag over syv prosent. En bitcoin handles mandag over 11.500 dollar. Dette er det høyeste siden midten av juli. Også andre kryptovalutaer som litecoin, ethereum og ripple steg markant mandag.

– Bitcoin har mange bruksområder, og en av de viktigste er en form for digitalt gull, sier Charles Hayter, sjef i kryptoplattformen Cryptocompare, til CNBC.

Frykt for eskalering

Børsene falt mandag som følge av markedsuro og frykt for eskalering av handelskrigen mellom USA og Kina. Mandag ettermiddag gikk også USAs president Donald Trump ut og beskyldte Kina for valutamanipulasjon etter at den kinesiske valutaen yuan nådde sine laveste nivåer sammenlignet med dollaren på over et tiår. Tradisjonelt har Kina holdt valutaen sin stabil. Den kinesiske sentralbanken har forklart fallet som et resultat av proteksjonisme, og som en respons på høyere toller, skriver Wall Street Journal.

Trump sa forrige uke at USA vil innføre en toll på ti prosent på kinesiske varer verdt 300 milliarder dollar fra 1. september. Kina har i ettertid sagt at landet vil svare.

Utspillet kom etter at den amerikanske sentralbanken sent i forrige uke senket renten med 0,25 prosentpoeng. Forrige uke møttes også representanter for den amerikanske og kinesiske regjeringen for å diskutere løsninger på handelskrigen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.