Mandag åpnet Oslo Børs med et kraftig fall på over 1,5 prosent, da spredningen av coronaviruset den siste uken har ført til en markant nedgang i oljeprisen.

Fallet tiltok utover formiddagen og like før kl. 12 var børsen ned 2,36 prosent.

Ett fat koster mandag morgen 59,59 dollar. Det er første gang fatprisen er under 60 dollar siden høsten i fjor.

Samtidig faller inkassoselskapene tungt på børs ved åpning på ukens første handelsdag. B2Holding og Axactor var ned rundt 2,6 og 5,4 prosent like etter kl. 12 mandag.

Det kommer etter at en arbeidsgruppe oppnevnt av regjeringen har kommet med et forslag til ny inkassolov som vil halvere bransjens inntekter, som DN omtalte søndag.

Likevel velger Petter Tusvik, porteføljeforvalter i Alfred Berg Kapitalforvaltning, å beholde Axactor blant denne ukens anbefalinger fra meglerhuset.

«En gunstig priset aksje»

– Vi synes det er en gunstig priset aksje. Virksomheten har levert gode tall både i Spania og i Norden, og har på en måte kuttet prisene litt. At John Fredriksen er storeier gir også ro, sier Tusvik.

Porteføljeforvalteren mener det ikke ennå er grunn til stor bekymring for aksjen, til tross for fallet mandag morgen. Tusvik kaller bevegelsene på starten av uken en klassisk reaksjon på dårlige nyheter.

– Jeg ser ikke på sikt at det skal få noen voldsomme konsekvenser, i og med at hovedvirksomheten ikke er i Norge. Mindre investorer vil kanskje bli mer påvirket, det er mange som kaster ut en slik aksje når det kommer dårlige nyheter. Men det er helt normalt.

Av nye tilskudd til Alfred Bergs portefølje denne uken finnes enda et John Fredriksen-kontrollert selskap, nemlig sjømatprodusenten Mowi.

Tusvik mener det er grunn til å forvente en sterk laksepris de nærmeste månedene.

– Det er tatt ut mye fisk fra generasjonen det slaktes på nå, og ny generasjon kommer ikke inn før i april/mai. Vi tror det blir et stramt laksemarked i første halvår av 2020, med lite norsk fisk tilgjengelig, sier forvalteren.

Mowi er ned 1,71 prosent på børs siden forrige måned.

Kaster ut Aker BP

Samtidig blir Aker BP-aksjen kastet ut av både Arctic Fund Management og DNB Markets. Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet er ned 7,92 prosent den siste uken, og har siden nyttår falt nesten syv prosent på børs.

Paul Harper i DNB sier at grunnen til at de dropper Aker BP har å gjøre med utbruddet av coronaviruset i Kina. Viruset har per mandag formiddag krevd 81 liv i Kina, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi vil redusere oljepriseksponeringen i porteføljen. Prisen har vært på vei ned en stund, og virusbekymringer øker presset på en allerede myk trend, sier han.

Inn i DNBs portefølje denne uken kommer Kongsberggruppen, som Harper mener kan komme til å overraske med de kommende resultatene for fjerde kvartal.

– Vi er foran konsensus for Q4-resultatene og tror utbyttet kan overraske positivt. Aksjen handles til en rabatt, sammenlignet med lignende aksjer.

«Skikkelig blåmandag»

Arctic Fund Management er imidlertid meglerhuset som gjør flest utskiftninger denne uken. Ut av porteføljen forsvinner Frontline, nevnte Aker BP, Norsk Hydro, Zalaris og SR Bank.

Albert Collett, porteføljeforvalter i Arctic Asset Management.
Albert Collett, porteføljeforvalter i Arctic Asset Management. (Foto: Adrian Nielsen)

Inn kommer DNB, Gjensidige og Schibsted-b-aksjen.

– Det er en skikkelig blåmandag og vi velger å skjerme porteføljen fra faktorer knyttet til olje og virus, sier forvalter Albert Collett.

Sparebank 1 Markets gjør ingen endringer i sin portefølje denne uken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.