Etter å først ha falt én prosent, endte hovedindeksen ved Oslo Børs med en oppgang på 0,3 prosent da Børsen stengte.

Aksjen med klart sterkest utvikling var det kriserammede oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire, hvis aksjekurs steg 34,2 prosent. Oppgangen har kommet etter at Strawberry Capital, Petter Stordalens investeringsselskap, har kjøpt 1,1 millioner aksjer i selskapet. Kjøpet er ved børsstenging verdt i overkant av syv millioner kroner, og etter handelen eier investeringsselskapet i underkant av åtte millioner aksjer i selskapet - tilsvarende en eierandel på 5,14 prosent.

Ellers falt aksjekursen til droneselskapet Nordic Unmanned 13,5 prosent, trolig en del som følge av gevinstsikring av forrige fredags byks på 31 prosent etter nyheten om at selskapet har inngått en avtale om overvåkning med EU.

Før oppgangen mandag har aksjonærene i selskapet vært vitne til en aksjekurs som har falt nesten 90 prosent hittil i år.

Mandag falt også fornybaraksjen Scatec 4,5 prosent, etter å ha falt over ni prosent mandag formiddag. Kursfallet kom i kjølvannet av at meglerhuset DNB Markets barberte kursmålet fra 70 kroner aksjen til 45 kroner aksjen i en ny analyse.

«For å reflektere den høyere alternativkostnaden ved å investere i selskapets aksjer enn i obligasjonen, så har vi hevet egenkapitalkostnaden fra 10,5 prosent til 13,2 prosent, altså en spread på fire prosentpoeng mot yielden i obligasjonen. Som et resultat av dette har vi senket vårt kursmål til 45 kroner fra 70 kroner,» skrev DNB Markets.

Dette stinker gigaemisjon – og kursen stuper dnPlus

Prisfall i olje og gass

Mandag morgen falt gassprisen i det europeiske markedet med over ti prosent. Samtidig gjorde spotprisen for brentolje et dropp på 2,5 prosent på få minutter parallelt med at Oslo Børs åpnet.

Dette smittet over på flere olje- og energiaksjer, der den største av dem alle, Equinor, på det meste falt to prosent. Inn mot børsstenging hentet aksjen seg inn til en samlet nedgang på 1,3 prosent.

Aker BP hadde en lignende utvikling, men endte på en oppgang på 0,25 prosent. Vår Energiaksjen falt til sammenligning totalt 2,1 prosent mandag.

Resultatsesongen fortsetter

Før børsåpning ble det kjent at Salmar-sjef Linda Aase går av, og blir erstattet av Frode Arntsen. Aase går dermed av som konsernsjef for oppdrettsselskapet etter kun knappe seks måneder i sjefsstolen.

– Salmar har et fantastisk team og er godt rustet for den videre reisen, men det riktige for selskapet var at jeg trer til siden. Beslutningen har ikke noe å gjøre med grunnrentesaken å gjøre, hvor selskapet og jeg har en omforent holdning, skriver hun i en epost til DN mandag.

Aksjen falt en drøy prosent mandag.

Ellers fortsetter resultatsesongen denne uken, hvor tredje kvartalsrapporteringen til blant annet Norsk Hydro, Aker BP og Vår Energi står for tur.

I tillegg nærmer det seg innspurten til rentemøte i Norges Bank som finner sted 3. november, og denne uken kommer tall for både detaljomsetningen i september og arbeidsledigheten i oktober.

– Sistnevnte vil bli klart viktigst, da den tegner et mer helhetlig bilde av aktiviteten i norsk økonomi, skriver Sara Midtgaard, Marius Gonsholt Hov og Nils Kristian Knudsen i en morgenrapport fra Nordea.

Spent før rentebeskjed

Også i USA steg de ledende hovedindeksene på Wall Street gjennom forrige uke. Samtidig steg rentene til på amerikanske statsobligasjoner til nivåer som ikke er sett på flere år.

– Tross store opp- og nedturer ble forrige uke den beste børsuken i USA siden juni. Dette på tross av at amerikanske tiårs statsrenter steg nesten 30 basispunkter gjennom uken og på et tidspunkt var over 4,31 prosent, skriver makroanalytiker i DNB, Oddmund Berg i en morgenrapport mandag.

Les også: Dette preger markedene denne uken: – Betydelig frykt og usikkerhet

At rentene stiger, er et uttrykk for at markedsaktørene venter at den amerikanske sentralbanken (Fed) blir nødt til å fortsette å heve styringsrenten for å få bukt med inflasjonen. Tiåringen falt markant i morgentimene mandag, men har siden klatret til et nivå på 4,28 prosent mandag ettermiddag.

Spenningen rundt inflasjon og hvor hard lut sentralbankene må ty til, er fortsatt det som preger markedet. Derfor kommer markedet til å følge nøye med på Den europeiske sentralbanken (ECB) som presenterer sin rentebeskjed torsdag.

Ifølge Berg ligger det an til at ECB øker rentene med 0,75 basispunkter.

– Møtet til den europeiske sentralbanken er ukens desidert viktigste hendelse på kalenderen. Selv om Lagarde har understreket at deres beslutninger vil være styrt av dataene som kommer inn, tror vi de vil komme med signaler om at renten sannsynligvis vil måtte heves mer på de kommende møtene, skriver Berg.

Ruskete i Asia

Det har vært urolige måneder ved de asiatiske markedene, hvor hele regionen forsøker å unngå å havne i en resesjon. Men i motsetning til i Europa og USA er det mye som tyder på at Asia vil få en økonomisk vekst i både 2022 og 2023, ifølge Verdensbanken og IMF.

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen stupte med 4,5 i løpet av den første handelstimen mandag. Nøkkelindeksen er på det laveste nivået siden 2009 og har falt med en tredjedel i år. Investorer er nervøse for hva som skjer i Kina og hvilken økonomisk politikk som vil bli ført.

– Det er nærliggende å tenke at fallet ved Hongkong børsen er en reaksjon på det som har skjedd på den politiske fronten i Kina. Xi Jinping har festet grepet om makten i større grad enn det man kanskje hadde forventet, sier makroøkonom i DNB Kelly Chen.

– Xi Jinping har festet grepet om makten i større grad enn det man kanskje hadde forventet, sier Kelly Chen, makroøkonom i DNB Markets.
– Xi Jinping har festet grepet om makten i større grad enn det man kanskje hadde forventet, sier Kelly Chen, makroøkonom i DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)

– Hvordan kan dette påvirke andre økonomier og markeder?

– Det er ganske tydelig at null-smitte strategien Kina har ført for å håndtere korona pandemien, ikke nødvendigvis vil endre seg med det første, sier Chen og utdyper:

– På etterspørsel-siden vil det ramme konsumet i Kina. For selskaper med Kina som et viktig vekstmarked, kan dette medføre en svakere økonomisk utvikling fremover. På tilbudssiden betyr det at vi kanskje må forvente oss flere forstyrrelser i forsyningskjedene. Hittil i høst har Kina riktignok klart å levere bedre enn forventet, så her er jeg mindre bekymret.

Les også: – Han var allerede dominerende, men han er blitt mer dominerende

Samtidig fortsetter yen-turbulensen. I løpet av ti minutter styrket den japanske valutaen seg fra 149,5 til 145,5 mot dollar på rykter om en intervenering i markedet. I løpet av en time var den tilbake på 149. Valutaen har svekket seg med over 30 prosent på ett år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.