Det har vært en humpete uke på Oslo Børs, som har opplevd oppgang og nedgang annenhver dag, og fredag morgen var det igjen duket for oppgang.
Hovedindeksen steg 0,8 prosent i åpningsminuttene, men i 12-tiden hadde den falt tilbake til nærmest flat utvikling.
Dekkgjenvinningsselskapet Pyrum steg syv prosent i åpningen etter at meglerhuset Pareto har gitt kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 1260 kroner per aksje, men i 12-tiden er kursutviklingen flat.
Lakseselskapet Andfjord Salmon faller rundt to prosent på nyheten om at selskapet fikk et underskudd på 11,7 millioner kroner i tredje kvartal, en betydelig svekkelse mot samme periode året før.
Flyselskapet Flyr utvikler seg sidelengs, til tross for å ha meldt om svekket etterspørsel i november som følge av smitteoppblomstringen.
Markedsuroen de siste ukene, som følge av økt smittetrykk og usikkerhet rundt den nye omikronvarianten av koronaviruset, har gjort at hovedindeksen står nesten fem prosent lavere enn toppnoteringen i starten av november.
I samme periode har det vært en sterkt nedadgående trend for oljeprisen, som nå står i 71,4 dollar fatet. Det er 17 prosent lavere enn i slutten av oktober.
Wall Street endte torsdagen med bred oppgang, men i Asia er det blandet fredag etter nye lokale smittetilfeller.
SEB: Innstramninger vil dempe veksten
I sin morgenrapport fredag minner Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) om at de fleste store aksjeindeksene har hatt en betydelig oppgang hittil i år, til tross for siste tids uro. Både hovedindeksen her hjemme og den brede S&P 500-indeksen i USA er fortsatt opp over 20 prosent hittil i år.
– Men Omikron, energikrisen i Europa, høy inflasjon som biter seg fast og akselerert pengeinnstramming, spesielt i USA, skaper motvind i nær fremtid, skriver SEB.
Torsdag kveld innførte Støre-regjeringen nye smitteverntiltak, for å forsinke og begrense spredningen av omikronvarianten i Norge. Som ved tidligere innstramninger er det enkelte bransjer som vil bli ekstra hardt rammet, blant annet uteliv og reiseliv.
– Den direkte effekten på økonomien fra tiltakene vil trolig være mild, men selvregulerende adferd blant husholdninger og bedrifter vil trolig tynge aktiviteten i tjenestesektoren og dempe veksten i november og desember. Dette gir nedadgående risiko for Norges Banks rentebane, men vil trolig ikke få banken til å avstå fra å levere en renteøkning til 0,50 prosent i den kommende rentebeslutningen 16. desember, som er tydelig kommunisert, skriver SEB.
Banken oppsummerer med at aksjemarkedene i høst er blitt drevet av flaskehalser på tilbudssiden, høy inflasjon og vekstusikkerhet, der omikron har gitt et nytt nivå med usikkerhet. Selv om SEB venter at disse negative kreftene vil virke i en stund fremover, er dets standpunkt at man i løpet av første halvår 2022 vil se en overgang fra stagflasjonsfrykt til et mer optimistisk vekstscenario.
Stagflasjon er et fryktet scenario der veksten i økonomien stagnerer samtidig som inflasjonen er høy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.