Hovedindeksen åpner opp 0,2 prosent fredag.

Det skjer etter at Børsen har brukt uken til å hente seg inn igjen etter et bratt fall på mandag.

Oslo Børs lar seg dermed ikke smitte av uroen som har preget de globale aksjemarkedene det siste døgnet.

Samtidig stiger oljeprisen 0,9 prosent til 84,8 dollar/fatet.

Strømsmell

Halvleder-produsenten Nordic Semiconductor stiger 1,7 prosent.

Før børsåpning meldte selskapet at dets foreløpige tall indikerer en omsetning på 171 millioner dollar i fjerde kvartal 2021, og en bruttomargin på 58–59 prosent. Det var over den guidede omsetningen på 150–170 millioner dollar og den forventede bruttomarginen på 51–53 prosent. Selskapet skriver at den høye bruttomarginen reflekterer en engangseffekt av prisjusteringer for selskapets produkter fra 1. desember 2021.

Strømselskapet Fjordkraft faller rundt ni prosent i åpningsminuttene.

Selskapet meldte torsdag kveld at det venter en justert driftsmargin på rundt 38 prosent for forbrukersegmentet i fjerde kvartal, noe som gjorde at den justerte driftsmarginen for 2021 som helhet endte på 32 prosent, sammenlignet med en målsetning på 30 prosent.

Men selskapet skrev videre at alle segmenter har utviklet seg sterkt i fjerde kvartal 2021, med unntak av det nordiske, der det justerte driftsresultatet for kvartalet ventes å komme på rundt minus 75 millioner kroner. Tapet skyldes at selskapet ikke lyktes med å effektivt sikre fastpriskontrakter i dagens markedssituasjon.

«Situasjonen i kraftmarkedet har vært ekstraordinær, og NGE ble negativt påvirket av dette spesielt i desember, hvor både prisnivå og topp/bunn-forskjeller var rundt fire ganger høyere enn vanlig. Fastpriskontraktene knyttet til forretningssegmentene i Sverige og Finland har et annet oppsett sammenlignet med fastpriskontraktene i Norge, hvor fastpris typisk tilbys på et fastsatt volum. Vi er i ferd med å innrette kontraktsstrukturen på tvers av landene for å redusere den tilhørende volumrisikoen,» uttaler konsernsjef Rolf Barmen i meldingen.

Ellers fortsetter Horisont Energi videre opp etter torsdagens elleville kursoppgang. Aksjen stiger rundt ti prosent fredag morgen, etter at det ble kjent at Øystein Stray Spetalen har kjøpt seg videre opp i selskapet.

Bred nedgang i Asia

Asia-børsene avslutter uken med en bred nedgang, der særlig Sør-Korea og Japan opplevde tunge fall på henholdsvis 1,4 og 1,3 prosent.

Nye smitteutbrudd i en rekke asiatiske land bekymrer, blant annet er det i India registrert nesten 250.000 nye smittetilfeller det siste døgnet.

I Kina er flere byer stengt ned samtidig som at det gjennomføres massetesting av alle innbyggerne i de berørte byene.

«Risikoen med dette er at vi i løpet av de neste månedene kan oppleve tidenes forsyningskrise – drevet av en stans ved fabrikkene i Asia», skriver Frederic Neumann, som leder analyseteamet hos storbanken HSBC i en rapport.

Teknologi-fall i USA

Torsdag ble en tung dag på New York-børsen, der alle de ledende nøkkelindeksene falt markant. Særlig den teknologitunge Nasdaq-indeksen fikk det tungt, med et fall på hele 2,5 prosent. Tungvektere som Amazon og Microsoft, som er så store at de utgjør en betydelig del også av de brede samleindeksene, falt henholdsvis 4,2 og 2,4 prosent.

«Kursfallet for de store teknologiselskapene skyldes at de amerikanske rentene vil stige i år, men det skyldes også at investorer roterer inn i verdi- og sykliske aksjer,» sier senior markedsanalytiker Ed Moya hos Oanda til CNBC.

«Vi er i en posisjon hvor mye av det som har vært positivt for aksjer kanskje beveger seg til nøytralt eller negativt. Selv om det fortsatt er få alternativer, gjør det at egenkapitalmarkedet er modent for flere svingninger i løpet av de neste månedene,» sa Sarah Hunt, porteføljeforvalter i Alpine Woods Capital Investors, til Bloomberg.

Fredag markerer starten på resultatsesongen, der de amerikanske storbankene JPMorgan, Citigroup og Wells Fargo legger frem resultater før Wall Street åpner.

Moya mener det vil gi Wall Street en følelse av hvor mye veksten vil avta.

Det ventes at bankene som inngår i S&P 500-indeksen vil få et samlet resultat på 31,2 milliarder dollar for fjerde kvartal 2021, ifølge Factset. Dette er en 2,4 prosent nedgang sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Bankindeksen KBW Bank Index, hvor de 24 største bankene inngår, har steget med 33,6 prosent de siste 12 månedene og nesten ni prosent de to siste handelsukene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.