På ukens første handelsdag stiger Oslo Børs rundt 0,7 prosent. En rekke av børsens tungvektere drar hovedindeksen opp.

Den siste måneden har hovedindeksen steget nesten 4,5 prosent. Siden bunnen i midten av mars, da børsen krakket, er hovedindeksen opp over 20 prosent.

Mandag faller oljeprisen rundt 0,1 prosent, og ett fat nordsjøolje (brent spot) handles til om lag 35,2 dollar fatet.

Frykt for ny handelskrig

I flere måneder har økonomien i hele verden vært tynget av koronapandemien, og børser verden over har falt drastisk, blant annet som følge av strenge smitteverntiltak.

Selv om de aller fleste steder fremdeles opplever unntakstilstand, er det stadig flere økonomier som åpner mer og mer opp. I Norge har for eksempel hovedindeksen på Oslo Børs hentet inn nær halvparten av fallet, siden toppen i februar.

Samtidig skaper den geopolitiske situasjonen mellom USA og Kina bekymringer.

Forrige uke foreslo Kina en ny sikkerhetslov for Hongkong, som vil forby forræderi, oppvigleri og politisk aktivitet der målet er løsrivelse.

Oddmund Berg i DNB Markets påpeker at den nye utviklingen vil komme til å prege markedene fremover.

«Det kontroversielle lovforslaget, i samspill med utsikter til en oppblussing av handelskonflikten mellom USA og Kina, ga grunner til forsiktighet i markedene mot slutten av forrige uke. Den politiske spenningen mellom USA og Kina kan se ut til å skulle fortsette i tiden som kommer, og er sånn sett på full fart tilbake som en faktor som kan komme til å prege stemningen i markedene fremover», skriver Berg i en morgenrapport.

Fremdeles koronanyheter som preger

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand kapitalforvaltning fastslår at det fremdeles er koronanyheter som påvirker markedene mest, og forklarer at Storebrand mest av alt følger normaliseringstakten – altså hvor fort samfunnet omstiller seg tilbake til mer normale tilstander.

Han mener likevel at utviklingen i forholdet til USA og Kina blir viktig fremover.

– Det er et tveegget sverd. Enten blir det bare sabelrasling og skittkasting, eller så blir det en ny form for tollkrig med økonomiske sanksjoner. Trump vil jo skylde på Kina for å avlede hans håndtering av korona. Hvis han går for hardt til verks, så vil det skape markedsuro og økonomisk skade, sa Chen til DN søndag.

USAs president Donald Trump har den siste tiden rettet krass kritikk mot Kina i forbindelse med koronapandemien, som har sitt opphav i nettopp Kina. Altså går forholdene de to landene i mellom fra vondt til verre, med det nye lovforslaget. Samtidig tror Chen at Trump vil være villig til å anstrenge seg for ikke å skade økonomien ytterligere.

– Trump har et valg å vinne, og vil bruke Kina som syndebukk for koronapandemien, men han vil ikke gjøre skade på økonomien, som er i knestående, og han vil ikke skremme finansmarkedet. Jeg tror ikke han har interesse av å gå så hardt til verks at det blir en handelskrig som faktisk rammer økonomien.

På forhånd ventet analytiker Roger Berntsen i Nordnet at børsen skulle åpne opp 0,9 prosent, eller i intervallet 0,7 og 1,1 prosent opp.

«Positive vaksinenyheter drev verdens børser oppover i forrige uke, men økt geopolitisk usikkerhet dempet stemningen noe før helgen da Kina signaliserte at de akter å gå videre med en ny lov som vil knytte Hong Kong tettere til Kina», skriver han i en morgenrapport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.