Tirsdag falt USA-børsene rett fra start. Dow Jones-indeksen i USA falt 1,5 prosent, mens Nasdaq og S&P 500-indeksene falt mer enn en prosent.

Det skjedde etter nye kommentarer som kan tyde på at handelskrigen er lenger unna noen løsning enn analytikerne hadde håpet. Tvert imot kan tollbarrierer mellom flere land være i ferd med å trappes videre opp, samtidig en løsning i forhandlingene om en handelsavtale med Kina er usikker, og kan ligge langt frem i tid.

Også Oslo Børs og oljeprisen følte på pessimismen tirsdag. Oslo Børs stengte 0,74 prosent lavere enn den hadde åpnet tirsdag morgen.

Da USA-børsene stengte tirsdag kveld klokken 22 norsk tid, hadde fallet dempet seg noe:

Dow Jones-indeksen lå 1 prosent lavere da børsen stengte enn da den åpnet, mens Nasdaq stengte 0,6 prosent lavere og S&P 500-indeksen stengte 0,7 prosent lavere.

Antyder at det kan ta et år

Det var USAs president Donald Trump som tidlig tirsdag morgen sa at det «på mange måter kan det være en fordel» å vente til etter valget i USA» med tanke på en handelsavtale.

Han sa samtidig at handelssamtalene med Kina gikk «svært bra», men sier at han ikke har noen deadline i samtalene med Kina. Uttalelsen kom på en pressebriefing med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag morgen.

Like etterpå sa USAs handelsminister Wilbur Ross i et intervju på Fox News at 15. desember er en logisk frist i handelssamtalene med Kina.

– Hvis ikke noe skjer fra nå til da har presidenten gjort det ganske klart at han vil ilegge tariffer, sa Ross.

Truslene om nye Kina-tariffer kommer bare dagen etter at Trump tvitret at han ville skru opp tariffer på aluminium og stål overfor Brasil og Argentina, mens amerikanske myndigheter foreslo økte tollsatser på import fra Frankrike.

Tror på «ruglete» børs

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank sier at markedene har steget ganske mye i år og at markedene da blir mer sårbare for negative nyheter, spesielt knyttet til handelskonflikten.

– Trump har hatt en tendens til å bli mer aggressiv på handelsfronten når amerikanske aksjer har vært på en toppnotering, sier han til TDN Direkt tirsdag.

Sjefstrategen tror det kommer til å bli en innledende avtale med Kina slik det er blitt antydet tidligere, en såkalt fase 1-avtale. Men Lie tror den kommer til å bli «omfangsfattig», og at det er en konflikt som kommer til å prege markedet lenger enn det investorene har lagt til grunn.

-Når vi ser hvor vanskelig det er å få til en fase 1-avtale, så kan man se for seg en fase 2-avtale hvor landene skal diskutere mer fundamentale motsetninger. Det er et godt stykke igjen dit, sier han til TDN Direkt.

Markedene og Oslo Børs kan stå overfor en litt mer «ruglete» periode fremover, sier Lie.

-For det første kan ikke aksjekursene fortsette å stige som de har gjort de siste tre månedene, og for det andre kan det ikke utelukkes flere skuffelser når det kommer til handelskonflikten og på makrofronten, selv om vi har sett tydelige stabiliseringstegn i økonomien, sier han.

Tirsdag falt både oljeprisen og Oslo Børs etter at pessimismen tok markedene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.