– Jeg kjenner jo markedet, og er på båtene hele tiden, der jeg hører og prater med folk hele tiden. Jeg suger til meg info fra alle kanter egentlig, sa Eigel Ingvar Thom til DN i fjor.
Det året tjente Thom, som reiser rundt som skipselektriker i hele verden, 20 millioner kroner på sine to investeringer i Scanship Holding og det Kjell Inge Røkke-dominerte American Shipping Company.
Aksjene har han beholdt, og i et år der mange shippingselskaper har slitt på børs, har Thoms aksjer fortsatt å gi ham mye å smile for.
Han har i år en papirgevinst på rundt 16 millioner kroner.
Oslo Børs falt i 2018
Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Thom.
Fredag avsluttet Oslo Børs sin siste handelsdag for året med en oppgang på to prosent. Det var likevel ikke nok til å ta igjen årets samlede tap på børsen. I år falt hovedindeksen 1,84 prosent.
Slik gikk det med Thoms aksjer i 2018:
- American Shipping Company steg 53,10 prosent.
- Skipsutstyrsleverandøren Scanship Holding steg 8,24 prosent.
De har klart seg godt gjennom de siste to månedene, der store svingninger i oljeprisen og uro på de utenlandske børsene og på den politiske scenen har sendt Oslo Børs i alle retninger.
– Volatiliteten i markedet har vært høy den siste tiden og jeg tror den kommer til å forbli det i en periode, sier forvalter Alf Inge Gjerde i Storebrand.
Han og de andre forvalterne i Storebrand har mer eller mindre gått i null i år, etter en solid innspurt i fjerde kvartal hvor oljeprisen har falt kraftig.
– Vi har vært skeptiske til olje- og offshoresektoren, sier Gjerde, som blant annet er ansvarlig for fondet Storebrand Norge Fossilfri, som avstår fra investeringer i selskaper som driver med olje– og gassutvinning.
Topp og bunn i fond
Fondet har en avkastning på 0,71 prosent i år, og er blant de aller beste i klassen.
Av 73 norske fond som er registrert på Oslo Børs, er det kun fem som har hatt en positiv avkastning i år. Resten har gått i minus. Aller best har Forte Trønder gjort det med en avkastning på 5,2 prosent. Aller dårligst har det godt med aksjefondet First Generator A som har en negativ avkastning på 28,26 prosent.
Ifølge Verdipapirfondenes forening er det 1,5 millioner nordmenn som sparer i fond.
Ledelsen i Odin peker på aksjemarkedet har svingt mye fra oppgang frem til i høst og har falt deretter.
– Oslo Børs hadde frem til september en sterk oppgang mot andre aksjemarkeder, og var nærmest verdens beste børs med en oppgang på nesten ti prosent. En høyere oljepris var en god bidragsyter. Men det sterke oljeprisfallet i høst satte naturlig spor på Oslo Børs, sier Vegard Søraune, investeringsdirektør og ansvarlig forvalter for aksjefondene Odin Sverige og Odin Norden om aksjemarkedet.
De norske fondene til Odin ligger i den bedre halvdelen med en avkastning på mellom minus 5,71 prosent til minus 5,01 prosent.
– Vi benytter børsfall til å kjøpe mer av de selskapene vi allerede eier, og vi har klokkertro på at de vil levere over tid, sier Søraunet.
Investeringsdirektøren peker blant annet på erfaringene fra finanskrisen i 2008/2009.
– De beste investeringene vi noensinne har gjort, gjorde vi under finanskrisen for ti år siden. Det gjorde veldig vondt da aksjene fortsatte å falle, men de ga veldig god avkastning etter hvert. Nå prøver vi å finne selskaper som også klarer seg godt i nedgangskonjunkturer.
Forvalterens tre favoritter
Hverken Storaune eller Gjerde er aksjepessimister.
– Vi er av den oppfatning at vi nå er mer i en korreksjon enn i en langsiktig nedgangskonjunktur. Makroøkonomisk sett er situasjonen litt svakere enn ved inngangen til året. Selskapene tjener fortsatt gode penger om dagen, og bedriftene signaliserer gode eksportmarkeder. 2019 kan bli et bedre aksjeår enn 2018. Skulle man få en bedre løsning i handelskonflikten mellom USA og Kina, vil det få ekstra positiv utvikling i aksjemarkedet, sier Søraunet.
Gjerde tror Oslo Børs ender høyere i 2019 enn den gjorde i 2018.
– Med mindre verden stopper nesten helt opp er vi nå inne i et pristerritorium hvor det sannsynligvis kan være fornuftig å øke eksponeringen i aksjer, sier Gjerde, som likevel ikke utelukker at en del billige aksjer kan falle noen prosenter ytterligere.
Selv har han tre favoritter for nyåret:
Elkem: – Elkem har halvert seg fra toppen for noen måneder siden basert på nedjusterte inntjeningsestimater og at konjunkturene og råvareprisene stopper opp litt. Men vi tror at selv om inntjeningen skulle bli borte i året som kommer, fremstår aksjen fortsatt som et godt kjøp. Når sentimentet snur tror vi Elkem er en god aksje å være investert i, sier han.
Scatec Solar: – Med det fokuset man har på miljøvennlig energi og det grønne skiftet så kommer solenergi bare til å fortsette å vokse. Og Scatec er fantastisk posisjonert i det markedet, sier Gjerde.
I høst kjøpte Equinor ti prosent av Scatec. Gjerde sier han ikke blir overrasket om Scatec blir et oppkjøpsmål for Equinor eller andre i løpet av de neste par årene. Det vil ifølge ham bidra til å redusere nedsiden i aksjen.
Subsea 7: I takt med at oljeprisen har falt, har olje- og offshoreselskapene fulgt tett etter. Også undervannsentreprenøren Subsea 7. Det henger ikke helt på greip, ifølge Gjerde.
– Subsea 7, som har en sterk balanse og nærmest ingen gjeld, har falt like mye som selskaper med høy giring. Det er en aksje vi føler har en god risk/reward på dagens nivå, sier han.
Søraunet i Odin satser også på Subsea 7.
– I sommer var vi forundret til aksjemarkedets positive holdning til offshoreselskapene. I høst har vi benyttet nedturen til å posisjonere oss i kvalitetsselskaper i offshorenæringen med sterk balanse som TGS og Subsea7. Selskapet med store gjeldsforpliktelser er skumle – spesielt i offshorenæringen dersom oljeselskapenes letebudsjetter reduseres og flyttes frem i tid
– Så Odin satser ikke på å kjøpe aksjer i det gjeldsbelastede flyselskapet Norwegian?
– Nei, det er ikke helt vår type idrett, sier Søraunet.
– Hva er den største trusselen i aksjemarkedet i året som kommer?
– At sentralbankene går for fort frem ved å begynne å stramme inn for tidlig slik at økonomiene ikke står på egne ben.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.