Torsdag 17. juni hadde kartongselskapet Elopak, som har vært kontrollert av Andresen-familiens Ferd i en årrekke, sin første dag som notert selskap på Oslo Børs. I forkant av debuten på Børsen ble emisjonskursen satt til 28 kroner per aksje, noe som verdsatte juvelen i Ferd-porteføljen til 7,5 milliarder kroner.

Aksjen ble en umiddelbar favoritt blant investorene, og det var heftig handel gjennom hele børsdagen. En halvtimes tid før børsslutt var det kun Equinor-aksjen som var mer omsatt enn det Ferd-kontrollerte selskapet.

Imidlertid dabbet aksjekursen noe av utover dagen, og aksjen ble omsatt for rundt 27,8 kroner i 16.00-tiden.

– Ferd har vært eiere i Elopak siden 1957 og har et langsiktig perspektiv på eierskapet. Selskapet får nå et enda sterkere grunnlag for videre global ekspansjon. Noteringen er en merkedag for Ferd og familien Andresen, sier Ferd-sjef Morten Borge i en epost til DN.

Sammen med børsnoteringene av Kjell Inge Røkkes Aker Horizons og Aker Clean Hydrogen tidligere i år ble Elopak-noteringen en av årets største børsnoteringer.

Debutant nummer to steg markant

Rent kursmessig gikk det bedre for oppdrettsselskapet Måsøval, som nylig hentet 825 millioner kroner i friske penger. Selskapet hadde også første handelsdag på Børsen torsdag, og aksjen ble i 15.00-tiden omsatt for rundt 37 kroner.

Da selskapet hentet friske penger i den rettede emisjonen før børsnoteringen ble tegningskursen satt til 32,9 kroner. Altså steg aksjen om lag 12 prosent fra emisjonskursen.

Oljeselskapet Equinor lå an til å bli den nest mest omsatte aksjen, og steg 0,3 prosent. Quizplattformselskapet Kahoot falt på sin side over fem prosent. Aksjonærverdier for 33 milliarder kroner er nå blitt borte siden toppen i slutten av januar. Aksjen ble omsatt for rundt 61,5 kroner, mot 132 kroner i januar.

DNB og hydrogenselskapet Nel var de fjerde og femte mest omsatte aksjene. Banken var opp rundt 1,3 prosent en drøy time før børsslutt, mens Nel falt om lag 3,8 prosent.

Selger aksjer for over to milliarder

I forbindelse med børsnoteringen henter selskapet en halv milliard kroner i friske penger, samtidig som Ferd vil selge 91 millioner aksjer i Elopak. Dermed selger den mangeårige eieren aksjer for drøyt 2,5 milliarder kroner. Johan H. Andresen med familie vil nå sitte på rundt 59,2 prosent av aksjene i Elopak før utstedelsen av de nye aksjene i kapitalinnhentingen.

Elopak ble etablert i 1957 av blant andre Johan H. Andresen senior, og har i en årrekke vært eid av Andresen-familien, der Johan H. Andresen nå holder i spakene.

Selskapet startet med produksjon av melkekartonger i Norge. I dag har Elopak 2600 ansatte, selger mer enn 14 milliarder kartonger til mer enn 80 land og er dermed en av verdens største produsenter av drikkekartonger.

Ifølge foreløpige tall omsatte Elopak for i overkant av 930 millioner euro i fjor, eller rett under ti milliarder kroner, regnet i gjennomsnittskurs for 2020.

Da børsnoteringsplanene ble kjent tidligere i år, sa Ferd-sjef Morten Borge til DN at det var «en stor milepæl». Han beskrev Elopak som en av Norges største, men minst kjente eksportsuksesser.

– Det er vårt klart største og mest verdifulle selskap, sa Borge til DN i januar i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.