Hovedindeksen på Oslo Børs steg på det meste nesten tre prosent onsdag, og endte opp 2,50. Børsen er nå opp knappe to prosent for året, og bare tre-fire prosent fra rekordnoteringen fra slutten av mai i fjor på 1287 poeng.

Oljeprisen lå onsdag ettermiddag på drøyt 84 dollar fatet, omtrent uendret fra dagen før.

Børsoppgangen kom etter at en rekke selskaper før handelsstart la frem tall for fjerde kvartal og 2022 som helhet. Særlig børstungvekteren Equinor, som utgjør omtrent en fjerdedel av markedsverdien på Oslo Børs, bidro til å løfte hovedindeksen med en oppgang på nesten syv prosent.

Resultatrush

Et gjennomgående tema for mange av selskapene som så langt har rapportert om fasit for fjoråret er utbytter til aksjonærene. Da Børsens største selskap, Equinor, la frem tall onsdag morgen, fortsatte trenden.

  • Olje- og gassgiganten avsluttet rekordåret 2022 med et justert driftsresultat på 15,1 milliarder dollar i fjerde kvartal. Det tilsvarer om lag 155 milliarder norske kroner, og er noe bedre enn det analytikerne forventet på forhånd. Allerede før fjerde kvartal hadde Equinor overgått den tidligere rekorden for årsresultat i selskapet. Det endte til slutt på svimlende 773 milliarder kroner. Equinor foreslår nå å øke det ordinære utbyttet med 50 prosent til 30 cent per aksje, mens det ekstraordinære utbyttet foreslås til 60 cent per aksje for fjerde kvartal. Totalt lander dette på samme nivå som for kvartalet før, som var det høyeste i Equinors historie. Aksjen steg kraftig, 6,85 prosent.
  • Storebrand økte på sin side utbyttet til 3,7 kroner per aksje, etter å ha meldt om et fjerde kvartal der premieinntektene endte på 12,6 milliarder kroner. Nærmere bunnlinjen fremgår det et resultat før skatt på 681 millioner kroner, nær en halvering fra samme kvartal året før. Storebrand steg med 0,94 prosent.

  • Sportsutstyrskjeden XXL tapte nær en halv milliard kroner før skatt i fjerde kvartal, samtidig som selskapet skrev ned varelageret med 300 millioner kroner. Aksjen falt med 5,72 prosent.

  • Gjødselgiganten Yara hadde inntekter på 56 milliarder kroner i fjerde kvartal, og vil dele ut utbytte til 14 milliarder kroner til aksjonærene. Aksjen steg 3,41 prosent.

  • Meglerhuset ABG Sundal Collier måtte konstatere et inntektsfall på over en milliard kroner for 2022 som helhet. Selskapet mistet fire av ti kroner i inntekter, men aksjen 0,45 prosent onsdag.

Tale fra Powell

Utviklingen på Oslo Børs kommer etter markant oppgang for de ledende indeksene i USA tirsdag kveld norsk tid. Wall Street åpnet noe ned onsdag ettermiddag, uten at det ødela stemningen på Oslo Børs.

Flere medlemmer i den amerikanske sentralbanken, blant annet sentralbanksjef Jerome Powell, holdt tale tirsdag. Dette går inn under det viktige pengepolitiske verktøyet «forward guidance», der det gis signaler om hva sentralbanken tenker å gjøre i fremtiden. På denne måten kan Fed-medlemmene snakke markedsrenter og inflasjonsforventninger ned eller opp.

Et av lyspunktene for investorene var at Powell flere gangen gjentok at inflasjonen er på vei ned. Han sa at han tror inflasjonen vil komme ned på det langsiktige målet på rundt to prosent neste år.

Han la til at Fed venter at arbeidsmarkedet vil fortsette å være stramt en periode, og at de fleste økonomer vil si at for å få ned inflasjonen, trenger USA en viss oppmykning av arbeidsmarkedet. Men at den økonomiske situasjonen i dag er veldig ulik tidligere perioder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.