Euronext, en sammenslutning av fem europeiske børser, har kontaktet styret i Oslo Børs VPS Holding asa for å søke støtte for et bud på 6,24 milliarder kroner for samtlige utestående aksjer i selskapet.

Euronext er blitt invitert av en gruppe aksjonærer i Oslo Børs VPS til å vurdere å kjøpe aksjene i selskapet. Euronext har allerede fått bindende forhåndsaksepter fra aksjonærer som representerer 49,6 prosent av selskapets utestående aksjer.

Det skrev selskapet i en pressemelding mandag morgen.

145 kroner per aksje

Euronext vil så snart det er praktisk mulig fremsette et kontantbud på 6,24 milliarder kroner (625 millioner euro) for samtlige aksjer i Oslo Børs VPS, tilsvarende 145 kroner per aksje. Dette representerer en premie på 32 prosent sammenlignet med sluttkursen 17. desember 2018, og 34 prosent over volumveid snittkurs for aksjen de siste tre måneder.

Euronext eier og driver nasjonale verdipapirbørser i fem europeiske land. Skulle budet på Oslo Børs VPS bli akseptert, vil Euronext støtte opp under den videre utviklingen av både Oslo Børs VPS og det bredere finansielle økosystemet i Norge.

«Euronext har sterk tro på at den unike strategiske og konkurransemessige posisjonen til Oslo Børs VPS, inkludert en globalt ledende posisjon i sjømatderivater og en dypt forankret ekspertise i oljeservice og shipping, vil ytterligere styrke Euronext sin posisjon som den ledende leverandøren av markedsinfrastruktur for finansiering av Europas realøkonomi», heter det i pressemeldingen.

Overrasket Euronext-topp

Administrerende direktør Stéphane Boujnah i Euronext sier til DN at selskapet har vært interessert i å sikre seg Oslo Børs lenge, men at han ble overrasket da Euronext ble kontaktet av et meglerhus på vegne av en gruppe aksjonærer som ønsket å selge aksjene sine. Det skjedde for rundt seks uker siden, opplyser han.

– Vi har hatt jevnlig kontakt med ledelsen i Oslo Børs, for Oslo Børs hadde vært et godt tilskudd til de fem andre europeiske børsene vi eier i dag. Oslo Børs har en unik strategisk og konkurransemessig posisjon, sier han.

At budet på Oslo Børs kom på selveste julaften, kom brått også på Euronext.

– Vi hadde hverken planlagt timingen eller formen, men at vi byr på Oslo Børs er ingen overraskelse – bare at det skjedde akkurat nå. Det er uvanlig at en gruppe aksjonærer kontakter et selskap og ønsker at vi skal by på aksjene deres, men det var en hyggelig overraskelse. Og hvis vi gjennom dette skulle få overta Oslo Børs, er vi godt fornøyde, sier Boujnah, som sier han vil ta turen til Oslo så snart juleferien er over.

Oslo Børs skriver i en pressemelding at styret i Oslo Børs VPS er blitt orientert om at Euronext planlegger å legge inn et bud på selskapet i januar 2019.

Styret vil vurdere budet og komme med en uttalelse og en anbefaling til aksjonærene når det foreligger, heter det i meldingen.

Pareto-eier Svein Støle.
Pareto-eier Svein Støle. (Foto: Per Thrana)

«God løsning»

Pareto-eier Svein Støle er én av aksjonærene som har gitt forhåndsaksept:

– Jeg tror det kan være en god løsning både for det norske verdipapirmarkedet og for aksjonærene at Oslo Børs slår seg sammen med en sterk internasjonal aktør som har børsdrift som kjerneområde. Det har den svenske, finske, danske og de aller fleste børsene i små land i Europa allerede gjort, sier han til DN.

Han påpeker at det kreves store investeringer i internasjonale teknologiske løsninger for å henge med.

– En liten aktør må dessverre kjøpe alle slike løsninger dyrt av en av de store internasjonale børsoperatørene som stadig blir sterkere. Det er en vanskelig og sårbar posisjon å være i over tid. Når det er sagt synes jeg at Bente Landsnes og de ansatte på børsen har gjort en utmerket jobb for det norske verdipapirmarkedet og det har vært en fornøyelse å være aksjonær i selskapet i drøyt 17 år siden privatiseringen i 2001, sier Støle, som eier rundt åtte prosent av aksjene i Oslo Børs VPS.

Også Arendals Fossekompani, som eier rundt fem prosent av aksjene, har gitt forhåndsaksept til budet.

– Vi opplever at det har vært en ryddig prosess hvor også andre aktører har fått en sjanse til å gi bud og har forståelse av at Euronext kan bli en god eier og en god løsning for Oslo Børs, sier konsernsjef Jarle Roth til DN.

I likhet med Svein Støle var heller ikke Arendals Fossekompani blant aksjonærene som tok initiativet overfor Euronext, men Roth sier at de har vurdert prisen til å være interessant og har derfor gitt sin forhåndsaksept.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg bruker Twitter mindre og mindre
Anita Krohn Traaseth, leder for Innovasjon Norge, tør å vise andre sider av seg selv på sosiale medier.
01:02
Publisert: