Det er bred nedgang i aksjemarkedet i Europa fredag, der de fleste børsene faller mer enn én prosent. På Wall Street er det også fall i førhandelen.

Hovedindeksen på Oslo Børs er nå ned over tre prosent fra torsdagens sluttkurs, og faller dermed i takt med oljeprisen. Ett fat nordsjøolje omsettes nå for rundt 87,9 dollar, om lag to og en halv prosent lavere enn i går.

Etter det som kun var et lite fall på starten av handelsdagen, har tungvekterne dratt med seg Børsen nedover utover på tidlig ettermiddag.

Equinor og Aker BP faller henholdsvis 3,6 og 4,2 prosent, mens Yara og Hydro begge er ned om lag fire prosent. Også Vår Energi faller fire prosent. Selskapet meldte denne uken om kostnadsøkning og utsettelse knyttet til Balder-prosjektet.

Vind- og vannenergiselskapet Cloudberry Clean Energy, meldte i morgentimene at det hentet inn 800 millioner kroner etter børsens stengetid torsdag. De friske pengene skal brukes til å fullføre prosjekter, ifølge selskapet. Fredag faller aksjen åtte prosent.

Surner på rentemøter

De mange renteøkningene fra sentralbanker verden over har gitt utslag i aksjemarkedet. Ukens siste handelsdag avsluttes med videre turbulens og negativ stemning i aksjemarkedet.

– Det kan fort bli sur stemning på børs i dag. Det har vært mye for aksjemarkedet å fordøye denne uken, sier seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Det er spesielt rentebeslutningen fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) som har preget aksjemarkedet denne uken. Fed oppjusterte rentebanen kraftig og varslet økonomisk

– Feds rentebeslutning var enda mer aggressiv enn det markedet hadde trodd, og da surner stemningen i aksjemarkedet, sier Bernhardsen.

– Det er sentralbankene og rentemarkedet som definerer aksjemarkedet for tiden. Det kom en ekstremt kraftig oppgang i rentene, sier Bernhardsen.

Renten på den amerikanske tiåringen skjøt fart etter sentralbankens trippelheving av styringsrenten, og handles nå rundt 3,7 prosent – høyeste nivå siden 2011.

– Med en markant oppgang i lange renter, ender det ofte med nedgang i det amerikanske aksjemarkedet, sier Bernhardsen.

I en analyse advarer den britiske banken HSBC samtidig mot å investere i europeiske aksjer. Energikrisen på kontinentet betyr at det ikke finnes en betydelig oppside i jakten på verdiaksjer, heter det i analysen, som er gjengitt av CNBC.

I urolige tider har nemlig Europas utvalg av «attraktivt prisede» verdiaksjer blitt et populært sted for investorer å finne en trygg havn, i motsetning til de mest populære vekstaksjene i USA.

– Jeg mener ikke at investorer bør vurdere et geografisk bytte bare for å gjøre det, men basert på hva de makroøkonomiske utsiktene er. Derfor ville jeg advart mot å kjøpe i Europa nå, sier sjefstrateg Willem Sels i HSBC til nettstedet.

Bred nedgang

Alle de tre toneangivende aksjebørsene i USA falt etter rentemøte onsdag, og videre i går. S&P falt med 0,8 prosent, og stengte til laveste nivå siden juni. Industritunge Dow Jones endte 0,36 prosent, mens teknologitunge Nasdaq falt hele 1,37 prosent.

Høyere renter fører til at risikokapitalen nærmest helt har forsvunnet, noe som særlig rammer teknologiselskapene, der det nå stilles mer kritiske spørsmål til verdsettelsen av mange av disse selskapene. Torsdag falt også bank- og finansaksjer markant, blant annet på frykt for utlånstap.

De asiatiske markedene fulgte videre ned i løpet av natten, og S&P futures ligger også i minus fredag.

Tokyo-børsen holdt stengt fredag etter at det ble intervenert i valutamarkedet etter markedene stengte på torsdag ved å kjøpe japanske yen og dermed styrke valutaen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.