Hovedindeksen på Oslo Børs falt umiddelbart 0,6 prosent ved åpning, før den svingte litt og satte kursen videre ned. På det meste falt Børsen rundt 1,6 prosent, men den hentet seg inn utover ettermiddagen i takt med en oppgang i oljeprisen. Hovedindeksen endte til slutt med et svakt fall på 0,14 prosent.

Alle tungvekterne på børsen falt på ukens første handelsdag. Aker BP ledet an etterfulgt av Equinor og PGS, som alle falt selv om oljeprisen steg. Unntaket var Telenor, som endte med en oppgang på omtrent 0,6 prosent.

Globalt tekfall

De amerikanske børsene falt kraftig fredag kveld, ledet an av teknologiindeksen Nasdaq som stupte hele 3,8 prosent. Solide jobbtall øker presset på sentralbanken og øker sjansen for nok en renteheving på 0,75 prosent. Høyere renter gjør børsen mindre attraktiv for investorene, som da heller setter pengene sine i rentepapirer eller andre steder som regnes som sikrere enn aksjer.

Uhyggen fra Wall Street spredte seg til Asia natt til søndag. De ledende indeksene i Asia var i snitt ned over to prosent mandag morgen.

I likhet med i USA var det teknologiselskapene som ledet an i børsfallet. Det siste tiltaket fra USA om å begrense eksporten av avanserte mikrochips til Kina bidro sterkt til tekfallet i Asia natt til mandag.

På toppen av alt dette sprer det seg nå en ny og smittsom omikronvarianten BF. 7 i Kina. Amerikanske helsemyndigheter har sagt at denne varianten sannsynligvis er mer smittsom enn tidligere omikronvarianter og kan føre til økt smitte i USA i vinter. Dette sprer naturlig nok ny frykt i markedene, med fare for nye nedstengninger.

Det er ellers knyttet spenning til resultatsesongen for tredje kvartal som starter så smått i USA denne uken, med blant annet slipp fra finansgigantene JPMorgan, Wells Fargo og Morgan Stanley torsdag. Dette kan borge for fortsatt volatilitet på børsene.

Høy oljepris hjelper ikke

Oljeprisen pleier når den stiger å dempe mye av fallet på Oslo Børs. Oljeprisen er opp over 16 prosent de siste to ukene og nordsjøolje omsettes mandag ettermiddag for rundt 97,90 dollar fatet. Kombinert med en knallsterk dollar på 10,67 kroner er dette vanligvis godt nytt for den norske petrobørsen, men mandag ettermiddag faller også de ledende oljerelaterte aksjene.

Tidlig mandag morgen kom det ferske inflasjonstall for september. Tallene viser at konsumprisindeksen i Norge steg med 6,9 prosent, noe som var betydelig høyere enn ventet. Kjerneinflasjonen på 5,3 prosent slo også forhåndsprognosene.

Lakseselskapet Salmar steg rundt én prosent i åpningen. Salmar meldte mandag morgen nye slaktetall for tredje kvartal som blir godt mottatt i markedet. Aksjen endte med en markant oppgang på 2,35 prosent.

Kid-aksjen falt én prosent etter at interiørkjeden la frem kvartalstall mandag morgen. Aksjen snudde utover dagen og endte med en oppgang på 3,12 prosent.

Gaming Innovation Group har signert en avtale med en operatør i Latin-Amerika, ifølge en melding mandag. Aksjen steg vel én prosent mandag morgen, før den endte opp 0,26 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.