– Over tid, så er det en betydelig sammenheng mellom aksjemarkedet og realøkonomien. Akkurat her og nå har aksjemarkedet tatt sats på at alt skal bli bra igjen, men det har ikke blitt priset inn eller tatt høyde for en runde to med koronaviruset. Det er kanskje det vi ser at begynner å skje nå, sier analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.

På ukens første handelsdag falt Oslo Børs hele 3,08 prosent, noe som er det bratteste fallet på én dag siden slutten av september. Da falt hovedindeksen 3,6 prosent.

Oljeprisen faller over tre prosent, og ett fat nordsjøolje omsettes til rett over 40 dollar.

Analysesjef Ringholm trekker frem to faktorer han mener er med på å bidra til et nervøst aksjemarked.

«Kan ikke trykke sin egen valuta»

– Det ene er en gradvis erkjennelse om at selv om en vaksine forhåpentligvis er nærstående, så er det en bekymring for en ny runde med korona, og hva slags effekter det vil få for økonomien og selskapenes inntekter, sier han og legger til:

– It-selskapene kan ikke trykke sin egen valuta. I dag startet vi med et resultatvarsel fra SAP, og aksjen stupte. Det kan tenkes at også andre vil oppleve det samme, til tross for at resultatsesongen har begynt bra i USA, sier Ringholm.

Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.
Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets. (Foto: Per Thrana)

Blant de mest omsatte aksjene mandag var det kun solenergiselskapet Scatec Solar som steg. Aksjen var ved stengetid på børsen opp 2,15 prosent. Ellers falt giganter som Equinor, DNB og Mowi alle mer enn to prosent.

Det nylig børsnoterte torskeoppdrettsselskapet Norcod ble en av dagens vinnere med en kursoppgang på 9,56 prosent. Solstad Offshore steg 10,44 prosent til kurs 4,02 kroner, dog på relativt lavt volum.

Tung start på Wall Street

Børsfallet her hjemme kommer samtidig som at også nøkkelindeksene på Wall Street faller kraftig. Mandag ettermiddag norsk tid er alle de tre toneangivende indeksene ned over én prosent.

Nye smitterekorder og skjerpede smitteverntiltak senker de økonomiske utsiktene, og håpet om en ny koronakrisepakke før valget svinner stadig hen ettersom partene i Kongressen ikke klarer å komme til enighet.

Det knytter seg også stor spenning til resultatrapportene fra tredje kvartal som mange av de ledende selskapene kommer med denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.