Etter å ha åpnet med en nedgang på 1,7 prosent, hentet hovedindeksen på Oslo Børs seg inn etter en halvtimes handel. Utover ettermiddagen har det snudd, og rundt klokken 14 stiger hovedindeksen nær 0,3 prosent.

De ledende europeiske børsene falt alle mellom én og to prosent den første halvtimen.

Torsdag falt de toneangivende amerikanske børsindeksene S&P 500, Dow Jones og Nasdaq i snitt 1,1 prosent. Den brede S&P 500-indeksen hadde sin verste måned siden mars 2020 med et fall på fire prosent.

I Asia var det også bredt børsfall i natt. Den japanske Nikkei-indeksen falt over to prosent.

Nordnet-analytiker Roger Berntsen ventet på forhånd en nedgang på rundt 1,2 prosent ved åpning på Oslo Børs den første dagen i oktober, og mente investorene hadde en «vanskelig dag» i vente.

Forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg var ikke fullt så pessimistisk før åpning.

– Det er litt røde tall ute på børsene. Samtidig er oljeprisen sterk. Det blir en svakt negativ åpning, sier Eriksrød.

Oktober betyr uro på børsene

Han mener Norge og Oslo Børs på mange måter står bedre rustet til å takle uroen i markedene som nå er ventet på grunn av høyere renter, brutte forsyningskjeder, økte energipriser og problemer i kinesisk økonomi. Hovedindeksen på Oslo Børs var da også opp vel én prosent i september, mens de ledende amerikanske børsindeksene falt.

Oktober er historisk sett den desidert mest volatile måneden på børsene, og særlig i USA. Mark Hulbert i Hulbert Ratings forklarer i Marketwatch at svingningene er mer enn dobbelt så store i oktober mot snittet, selv når man ser bort fra børskrakkene i 1929 og 1987, og han har studert data helt tilbake fra 1896.

Hulbert sier det er vanskelig å peke på én forklaring, men han tror det kan dreie seg om en selvoppfyllende profeti der det blir store svingninger fordi investorene tror det blir store svingninger og derfor agerer deretter.

Selv om politikerne i Washington sent torsdag kom til en avtale som gjør at men unngår «lockdown», altså en nedstengning av statlige funksjoner, betyr ikke dette at faren er over. I praksis er problemene rundt både lockdown og heving av gjeldstaket kun utsatt noen uker, og oktober blir helt avgjørende for om politikerne klarer å komme frem til en permanent avtale som sikrer både finansiering, nytt gjeldstak, budsjetter og om president Joe Biden får vedtatt sine ambisiøse tiltakspakker.

Disse politiske forhandlingene er ventet å slå rett inn på Wall Street, omtrent på daglig basis i dagene og ukene fremover.

Norge surfer på høye energipriser

Oljeprisen synes å ha stabilisert seg på knapt 80 dollar fatet for nordsjøolje – vel 78 dollat fredag morgen – og gassprisene er rekordhøye, samtidig som prisen på en del andre råvarer som Norge produserer er høye. Det betyr at Norge på mange måter går mot strømmen.

– For Norges del tror jeg vi er inne i ganske sterk sesong. Oljepris, gasspris, aluminiumspris, det er mange av disse råvarene som gjør det bra. Norge har i tillegg klart seg bra gjennom nedstengningen og 2021 kommer til å bli et godt år resultatmessig for de norske selskapene, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

– Hva slags aksjer liker dere om dagen?

– Vi har mye bank. Det er fornuftig priset i forhold til inntjening. Vi har også mye metallaksjer som Hydro og Elkem, og vi har også Borregaard i materialsektoren. Dette er sektorer som nyter godt av høye priser.

– Vi følger med i markedene hver dag, vi. Det er ingen grunn til å tro at det skal skje noe spesielt. De svingningene som har vært den siste tiden er ikke noe mer enn normale svingninger.

– Nå gjelder det bare å se frem til resultatsesongen. Spekulasjoner om kinesisk vekst, eiendom og tapering hos sentralbankene er bare støy. Det som betyr noe er hva selskapene leverer av resultater.

På kalenderen i Norge står i dag registrert ledighet og PMI-indeks for industrien. Bedringen i arbeidsmarkedet var en viktig faktor bak den noe høyere rentebanen fra Norges Bank forrige uke.

«Vi tror i likhet med Norges Bank at vi kan se en videre bedring. Samtidig er det vanligvis et sesongmessig fall i ledigheten fra august til september. PMI for industrien her hjemme har holdt seg på et høyt nivå, og vitnet om god etterspørsel og produksjon til tross for noen leveranseproblemer», skriver Magne Østnor i DNB Markets i sin morgenrapport fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.