Hovedindeksen på Oslo Børs falt forsiktig fra start onsdag morgen, men nedgangen er blitt forsterket utover dagen. Onsdag ettermiddag faller hovedindeksen én prosent.

Det har vært en blandet start på uken, der mandagen endte med en oppgang på 0,26 prosent og tirsdagen endte med et fall på 0,66 prosent.

Autostore-aksjen steg fra start etter at selskapet før børsåpning la frem tall for tredje kvartal, men etter noen timers handel har kursen snudd. Klokken 11.15 faller aksjen 1,35 prosent.

Tørrlastrederiet Golden Ocean Group er blant dagens mest omsatte aksjer, og stiger rundt åtte prosent. Det skjer etter at det John Fredriksen-kontrollerte selskapet la frem oppløftende tredjekvartalstall før børsåpning.

Kan bli beste år siden 2009

Hovedindeksen på Oslo Børs har steget til flere nye toppnoteringer gjennom høsten, og er så langt i år opp rett over 25 prosent idet adventstiden nærmer seg.

Dersom oppgangen står seg året ut vil det blir det beste året på Oslo Børs siden 2009, altså året etter finanskrisen. Da steg hovedindeksen på Oslo Børs 64 prosent.

I perioden har Oslo Børs endt med en årlig nedgang kun to ganger: I 2018 ble fallet på 1,84 prosent, mens i 2011 endte det med en nedgang på 12,46 prosent.

I fjor steg hovedindeksen til slutt 4,56 prosent etter markedssjokket som koronapandemien førte meg seg i mars i fjor.

Imidlertid har stigende smittetall i deler av Europa har fått markedene til å bli nervøse den siste tiden, ifølge Nordeas sjefstrateg Erik Bruce.

– Det er en viss frykt, særlig i Europa, utløst av beskjeden om ny nedstengning i Østerrike på slutten av forrige uke. Dét, sammen med den stigende smittetrenden, tror jeg er en viktig årsak til at det er litt uro.

Spent på USAs sentralbank

Etter en middels optimistisk start på uken, der hovedindeksen steg knappe 0,3 prosent på mandag, endte tirsdagen med et fall på over en halv prosent. Siden starten av november har Oslo Børs falt rett over halvannen prosent.

I USA har de ledende indeksene, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq alle falt mellom 0,2 og 1,3 prosent i samme periode.

– Vi har snakket om inflasjonstrykk og forsyningsproblemer i hele høst, og det er fortsatt meldinger om ubalanse i flere markeder. I tillegg kommer den varslede nedtrappingen av Feds obligasjonskjøp, påpeker Bruce.

USAs sentralbank Fed, eller Federal Reserve som er det fulle navnet, har pumpet milliarder av dollar inn i markedet i form av støttekjøp under korona, men varslet tidligere i november at nedtrappingen står for tur.

Samtidig har sentralbanksjef Jerome Powell vært klar på at sentralbanken vil være tålmodig med å heve renten fra dagens nullnivå.

– Nå blir spørsmålet om Fed er villige til å nedtrappe raskere enn det de tidligere har kommunisert, slik at rentehevingene kan komme tidligere enn neste sommer, som er det som er priset inn i markedet, sier Bruce.

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, mener investorer bør forberede seg på færre toppnoteringer og et «roligere bilde» i 2022.
Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea, mener investorer bør forberede seg på færre toppnoteringer og et «roligere bilde» i 2022. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Bedre enn fryktet

Her hjemme går rapporteringssesongen for tredje kvartal mot slutten, og onsdag morgen var det børsnykommeren Autostore som stod for tur.

Selskapet har utviklet en ettertraktet robotlager-teknologi som brukes av alt fra Komplett til den russiske sentralbanken. De siste årene har selskapet vokst kraftig, og kunne i tredje kvartal melde om nær en dobling av omsetningen sammenlignet med i fjor.

– Mitt hovedinntrykk av det som er rapportert er at det har gått bedre enn fryktet for mange bedrifter, fordi de har klart å kompensere for høyere kostnader gjennom økte priser og derfor har inntjeningen stort sett holdt seg bra. Hva de sier om bildet fremover blir viktig, sier Bruce.

Sjefstrategen er samtidig klar på at han forventer et «mer rolig og balansert bilde» i 2022.

– Jeg tror at folk vil være mer kritisk til hva de betaler for i året som kommer, og at aksjemarkedene vil være mye mer moderat enn det vi er blitt vant med. Det blir en større jakt etter kvalitet, sier Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.