Det siste halve året har vært en fest på Oslo Børs. Hovedindeksen har steget over 11 prosent – langt mer enn de ledende indeksene på Wall Street.

Mens de europeiske børsene faller mandag , er det nok en gang oppgang på Oslo Børs. Mandag ettermiddag stiger hovedindeksen rundt 0,5 prosent.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i Alfred Berg bruker ett ord for å beskrive den sterke veksten de siste månedene: Oljeprisen. Mandag koster et fat nordsjøolje nesten 86 dollar. Det er en økning på nesten snaut 30 prosent det siste halve året.

– For seks måneder siden var det ingen som drømte om en pris på disse nivåene, sier han.

Det har løftet oljekjempen Equinor over 40 prosent det siste halve året. Ifølge Tunaal har selskapet stått for en tredjedel av veksten på Oslo Børs, men det er ikke bare Equinor som nyter godt av den høye oljeprisen.

– Oljeprisen har innflytelse på den norske kronen. Den er sterkere enn på lenge, og da blir det mer attraktivt for utenlandske investorer å investere på Oslo Børs. En sterk oljepris gir ringvirkninger for hele den norske økonomien.

Mandag satte Equinor-aksjen ny toppnotering på nesten 238 kroner aksjen. Det gir en markedsverdi på over 760 milliarder kroner.

Er ikke blitt dyrere

En overvekt av tungvekterne stiger på Børsen. Mandag ettermiddag var oljeprisen opp 1,8 prosent til 85,62 dollar fatet.

Tunaal forteller at spesielt de oljerelaterte selskapene investorene følger med på nå, men det er også positive tegn i andre sektorer.

– Det kom gode banktall fra USA i forrige uke. Selv om det er helt separate selskaper i et separat marked, tolker investorer dette som et positivt tegn. Det smitter over i det norske markedet.

– Hvilke forventninger har du til Oslo Børs fremover?

– Vi er positive til Oslo Børs. Den er egentlig ikke blitt noe dyrere siden starten av året, hvis man ser på inntjeningsveksten. I forhold til inntjeningen er den på samme nivå, sier han.

Følger med på Kina

Aksjestrategen ser likevel noen skjær i sjøen. Mandag morgen ferske tall om Kinas økonomiske vekst, målt i bruttonasjonalprodukt. De endte på 4,9 prosent i tredje kvartal, mens konsensus lå på 5,2 prosent.

– Det var ikke helt opp til forventningene. Man skal følge med på kinesisk økonomi fremover og den gjeldsfinansierte eiendomssektoren. Den er større en spansk eiendomssektor før finanskrisen, og det var Spania som hadde den største eiendomsboblen.

– Fordelen med Kina er at de har et sentral system som kan pumpe penger inn i økonomien i og med at bankene er statlige. Evnen til å håndtere kriser er ganske god i Kina, sier Tunaal.

Aksjestrategen er også spent på det kommende resultatrushet.

– Vi står foran rapporteringssesongen for tredje kvartal. Det er det folk sitter og venter på nå. Tredje kvartal er et litt farlig kvartal for da skjønner folk om man klarer målene for året eller ikke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.