Etter et bredt fall for de dominerende teknologiaksjene på Wall Street mandag, fulgte Oslo Børs og resten av Europa med i dragsuget tirsdag.

Ved børsslutt var hovedindeksen på Børsen ned 1,64 prosent. Det var særlig de populære teknologi- og fornybaraksjene som fikk merke det.

Quiz- og læringsplattformsselskapet Kahoot var blant dagens store tapere, med et kursfall på over 13 prosent.

Hydrogenselskapet Nel, en av de store børsyndlingene det siste året, falt over fem prosent.

De såkalte vekstaksjene, altså selskaper som ofte har nær null eller ingen inntjening i dag, men der investorene priser inn fremtidig inntekt og vekst, har hatt noen tøffe måneder på starten av 2021. I fjor så man disse aksjene stige til stadig nye toppnoteringer i takt med den generelle oppgangen etter koronabunnen i mars.

Nå kan det imidlertid se ut som om den eventyrlige reisen er på vei mot slutten.

– De grønne aksjene har hatt en kraftig nedtur så langt i år, og mange har nok brent seg. Dette er et globalt fenomen. Når man får dårligere avkastning, da gir mange seg, noe som fører til lavere kurser. Det er en smitteeffekt, hvis man kan kalle det det, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Lenge så det ut til at tirsdag ville gi den verste børsdagen så langt i år, før innhentingen tirsdag ettermiddag. Årets verste børsdag hittil var den 26. februar, da hovedindeksen falt 1,96 prosent.

«Spekulativ boom»

Selv om Børsen tirsdag blir tynget av kursfall for giganter som Equinor, Yara og Salmar, kan det se ut som om markedet står overfor et skifte. Blant sektorindeksene på Børsen er it-indeksen den største taperen med et fall på rundt tre prosent.

I denne indeksen inngår blant annet aksjer som videokonferanseselskapet Pexip, it-selskapet Crayon Group og chip-produsenten Nordic Semiconductor.

– Jeg tror kanskje vi er på vei mot slutten av det som vel kan kalles en spekulativ boom. Siden korona traff markedene i fjor har det kommet mange nye aktører og nye penger på markedet. Mange av disse har tjent masse penger, noe som har ført til den bølgen vi har sett. Nå er vi på vei ut av pandemien, og mange vil ha andre ting enn aksjespekulasjon å bruke pengene på igjen, sier Hermanrud.

Oppgangen det siste året har også ført til at Børsen har ønsket velkommen en rekke debutanter, med flertallet på lavterskel-markedsplassen Euronext Growth, tidligere Merkur Market. Mange av nykommerne er selskaper innen fornybart, for eksempel hydrogen eller karbonfangst eller teknologi/it.

Kjell Inge Røkkes fornybarsatsinger Aker Horizons, Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture er tre av disse. Tirsdag var samtlige blant de fem mest omsatte blant selskapene på Euronext Growth. Alle falt markant på børsen tirsdag.

«Klassisk rotasjon»

Sjefstrateg Hermanrud vil ikke trekke frem noen spesifikke aksjer han tror vil lide fremover. På generelt grunnlag sier han:

– Det er mange av disse aksjene som har gått ti-gangeren og da er det åpenbart at et fall på for eksempel 30 prosent ikke nødvendigvis er tilstrekkelig.

– Det er nok en del av disse aksjene som skal ned mot null. Det blir et mer diskriminerende marked, med større forskjell på de som lykkes og de som ikke gjør det, legger han til.

– Er det nå comebacket for de såkalte verdiaksjene starter?

– Det kan fort bli en smitteeffekt fra grønne aksjer via mindre spekulativ interesse til lavere priser for vekstaksjer. Samtidig har ikke investorene så mye annet attraktivt å putte pengene i, så vi kan fort se at de bare vil kjøpe andre aksjer i stedet og dermed drive opp kursene på verdiaksjer. Dette ser ut som en klassisk rotasjon, som er veldig parallelt med det som skjedde etter dotcom-boblen ved årtusenskiftet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.