Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1200,15 poeng, opp 1,23 prosent onsdag.

Dette etter en natt og morgen med blandet utvikling ved de asiatiske børsene, der Nikkei 225-indeksen, som speiler aksjemarkedet i Japan, falt ytterligere 0,7 prosent etter den japanske sentralbankens «rentesjokk» tirsdag.

Oljeprisen steg på den annen side noe gjennom natten. Onsdag ettermiddag er spotprisen for nordsjøolje opp over 2,5 prosent, og omsettes for rundt 81,50 dollar fatet.

Aker Biomarine er onsdagens børsvinner, opp 14,88 prosent, etter at selskapet fikk godkjent en krillolje i det viktige sørkoreanske markedet.

Børsoppgangen i Oslo onsdag var på linje med de ledende børsene i Europa. De amerikanske børsene var også positive i åpningstimene onsdag ettermiddag.

– Uheldig, men realiteten

Onsdag morgen meldte XXL at det skal hente inn en halv milliard gjennom en emisjon, samt trekke seg ut av Østerrike. Aksjen falt 8,36 prosent.

– XXL har tatt Norge, Sverige og Finland med storm, men vi har ikke klart å skape den samme suksesshistorien i Østerrike, sa midlertidig toppsjef og finansdirektør Stein Eriksen i meldingen.

Han sier de ikke har klart å skape lønnsomhet i landet.

– Dette er uheldig, men realiteten. Vi har derfor tatt den vanskelige beslutningen om å gå ut av det østerrikske markedet neste år. Dette er trist, men også nødvendig for XXL, sier han.

Selskapet opplyste også at det venter driftsinntekter på 2,3 til 2,4 milliarder kroner i fjerde kvartal, ned fra 2,7 milliarder kroner i samme periode i fjor. Videre spår XXL et bruttoresultat på mellom 50 og 100 millioner kroner, ned fra 403 millioner kroner i samme periode i fjor.

Emisjonen selskapet meldte om er blitt fullt ut garantert av oppkjøpsfondet Altor, med en kurs på 3,7 kroner per aksje. XXL-aksjen blir omsatt for 4,02 kroner snaue ti minutter etter børsåpning.

Tidligere i desember steg kursen oppunder 23 prosent på en uke - nå har aksjekursen falt tilsvarende på like lang tid. Hittil i år er aksjekursen ned nær 68 prosent, i det som har vært et tøft år for varehandelsbransjen.

– En volatil dag i går

Oslo Børs stengte med et fall på 0,1 prosent tirsdag, og etter dette steg de tre nøkkelindeksene for det amerikanske aksjemarkedet for første gang på fem handelsdager, om enn ganske forsiktig.

– Det ble en volatil dag i går, hvor markedene svingte mellom gevinst og tap, men som til slutt endte med at alle de tre toneangivende aksjebørsene stengte så vidt i pluss, skriver Handelsbanken i en morgenrapport onsdag.

– En rad av haukaktige rentebeskjeder fra de store sentralbankene, toppet med en overraskende omlegging av den pengepolitiske innretningen i Japan, har sørget for ytterligere oppgang i de globale langrentene. Den amerikanske tiåringen handles nå rett i overkant av 3,70 prosent, og har dermed tatt seg ytterligere litt opp etter den overraskende beskjeden fra Bank of Japan natt til i går, fortsetter Handelsbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.