Hovedindeksen på Oslo Børs endte til slutt fredag med en oppgang på 1,2 prosent, i det som har vært en forkortet uke preget av svingninger i markedet.

Uken startet med forsiktig oppgang, før det norske markedet så holdt stengt på nasjonaldagen. 18. mai steg hovedindeksen drøye halvannen prosent, før torsdagen endte med et fall på 1,2 prosent.

Oppgangen fredag sørget dermed for at hovedindeksen på Oslo Børs steg knappe to prosent denne uken.

Mest omsatt ble Equinor, som steg 1,4 prosent til sluttkurs 336,6 kroner. Nest mest omsatt ble tørrlastrederiet Golden Ocean Group, som steg 3,5 prosent til sluttkurs 154 kroner. Det John Fredriksen-kontrollerte selskapet la før børsåpning frem tall for første kvartal, samt varsel om et utbytte på 0,5 dollar per aksje.

Hydro ble den tredje mest omsatte aksjen, og endte dagen med en oppgang på 0,9 prosent til sluttkurs 73,2 kroner.

Kinesisk rentekutt

Et rentekutt fra den kinesiske sentralbanken natt til fredag var det som skulle til for å bryte det som har vært en turbulent uke i verdens aksjemarkeder, særlig i USA.

Renten ble kuttet overraskende mye, 15 basispunkter, til 4,45 prosent for femårige renter, som er en nøkkelrente for boliglån i Kina. Hensikten er å få fart på en økonomi som sliter etter stadige og massive koronanedstengninger. Problemene i Kina har også forverret den globale foryningskrisen, og dempet etterspørselen globalt.

Investorene tok i natt begjærlig imot rentekuttet og sørget for goid fredagsstemning på alle de ledende asiatiske børsene, som alle steg med mellom én og to prosent. Hang Seng-indeksen i Hongkong var fredag morgen opp nesten tre prosent.

Optimisme inn i helgen

Det er altså ventet at den gode fredagsstemningen fra Asia fortsetter i Europa og USA, og at investorene kan gå inn i helgen med en mye bedre følelse enn for bare et par dager siden. Da falt for eksempel teknologiindeksen Nasdaq i USA med nesten fem prosent.

Knut A. Magnussen i DNB Markets skre da også i sin morgenrapport fredag at det går mot en generell børsoppgang både i Europa.

Oljeprisen falt markant torsdag ettermiddag, men den har i løpet av natten hentet seg pent inn igjen og nordsjøolje omsettes fredag morgen for vel 111 dollar fatet. I likhet med børsene har oljeprisen svingt kraftig i det siste, pluss/minus 110 dollar fatet.

Inflasjon og tekno tynger

Internasjonalt er det fortsatt inflasjonen og det kraftige fallet i år for teknologiaksjer som preger børsene, i tillegg til den overbærende frykten for resesjon, altså økonomisk tilbakegang.

På selskapsnivå får selvsagt Elon Musks oppkjøp av Twitter mye oppmerksomhet. Det vil si at stadig flere tviler på om det blir noe oppkjøp, og i hvert fall ikke til den prisen han har tilbudt. Twitter-aksjen stengte torsdag på vel 37 dollar, altså lavere enn da Musk kom med sitt oppkjøpstilbud i begynnelsen av april, og mye lavere enn tilbudsprisen på 54,20 dollar.

Musk har gått til stadige angrep på selskapet han selv la inn bud på, og hans stadig villere kriging og trolling, nettopp på Twitter, er heller ikke tillitsskapende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.