Det har vært et tungt år for XXL på Oslo Børs. Sportskjeden leverer skuffende tall, og etter nær en halvering av aksjekursen så langt i år er verdier for flere milliarder kroner blitt barbert bort for selskapet.
Det har gitt store tap for aksjonærene, men for investorene som satser på at XXL-aksjen skal falle, såkalt shorting, har det derimot vært et knallår.
Shortet for over 155 mill. kroner
Det svenske hedgefondet Bodenholm Capital begynte et veddemål mot XXL-aksjen i midten av juni i år.
Det ga frem til slutten av august en urealisert gevinst på om lag 38 millioner kroner, der mesteparten ble tjent da aksjen stupte i forbindelse med kvartalspresentasjonen i juli.
Kursraset gjorde ikke fondet som forvaltes av svenske Per Johansson mindre trygg på at aksjen skulle falle videre. Antallet aksjer som shortes har siden slutten av august blitt økt i fire omganger, senest fredag forrige uke. Det har gitt en ytterligere urealisert gevinst på rundt 12 millioner kroner.
Dermed har det svenske fondet tjent til sammen omtrent 50 millioner kroner på kursfallet.
Nå er det også i gang med å ta gevinst. Den siste uken har til sammen nær en million aksjer blitt kjøpt tilbake til en kurs på rundt 42 kroner, basert på snittkurser, og gitt tilbake til aksjonæren som lånte ut aksjene. Til sammen er fondet nå eksponert mot like over 1,9 millioner aksjer, tilsvarende 1,37 prosent av de utestående XXL-aksjene, ifølge Finanstilsynets shortregister.
Med utgangspunkt i kursen de første aksjene ble shortet til er gevinsten på rundt 23 millioner kroner.
Samlet har fondet, som forvalter over 900 millioner dollar, shortet XXL-aksjer for over 155 millioner kroner, ifølge DNs beregninger.
DN har vært i kontakt med Bodenhom Capital som ikke ønsker å svare på spørsmål om investeringen eller XXL.
Tjente 38 mill. kroner på fem måneder
I april i år skrev DN at skipsreder John Fredriksen lånte ut en kvart million XXL-aksjer til shorting.
Denne uken står Fredriksen gjennom investeringsselskapet Geveran Trading igjen oppført som XXL-aksjonær på listen over de 30. største eierne, med like mange aksjer som før han lånte ut til shorting. Dermed har shorteren mest sannsynlig levert aksjene tilbake etter å ha avsluttet sin short-posisjon.
Disse aksjene har gitt en gevinst for shorteren på 38 millioner kroner i perioden. XXL-aksjene til Fredriksen har falt kraftig i verdi siden han lånte dem ut, men han får en rentekompensasjon fra den som lånte aksjene.
Det er ikke kjent hvem Fredriksen lånte ut XXL-aksjene til.
Snakket med fiktiv shorter
XXL-sjef Fredrik Steenbuch har tidligere gått i strupen på investorer som har drevet shortslag i XXL-aksjen.
I november i fjor, da selskapet la frem tredjekvartalsresultatene for XXL, avbrøt Steenbuch presentasjonen for å snakke med en fiktiv shorter med navnet Shorty.
– Du selger short – du selger aksjer du ikke eier, og da trenger du at den faller, spurte Steenbuch Shorty.
– Og du så at flere av de amerikanske sportsutstyrskjedene hadde problemer, og da trodde du vi også hadde det? Det var derfor du shortet XXL?
– Du solgte aksjer du ikke hadde, og nå må du kjøpe dem tilbake til en høyere pris (…) nei jeg kan ikke hjelpe deg – ja livet er hardt, sa Steenbuch, før han la på og sa til forsamlingen at Shorty ringer ham hver dag(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.