På ukens siste handelsdag har Oslo Børs' hovedindeks svingt, men lå tydelig i pluss inntil 12-tiden. Så begynte et bratt fall i spotprisen på nordsjøoljen Brent, som var ned fire prosent da handelen stengte.

Hovedindeksen falt 0,4 prosent fredag.

Amerikanske fremtidskontrakter peker nå mot et for stort tilbud av olje i det amerikanske markedet, skriver Bloomberg.

Olje-kjempene Equinor og Aker BP er ned henholdsvis to og 3,4 prosent.

Tidligere denne uken inviterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og fiskeri- og sjømatminister Bjørnar Skjæran (Ap) representanter for de fem største lakseselskapene til et møte i Finansdepartementet.

I en pressemelding fredag opplyser Finansdepartementet at regjeringen vurderer å opprette et uavhengig organ for å fastsette normpriser som grunnlag for skatten.

I morgentimene falt de største lakseselskapene på Børsen, men i etterkant av pressemeldingen var det store bevegelser i lakseaksjene. Salmar-aksjen steg på et tidspunkt 3,5 prosent før den snudde.

Fredag falt Salmar 3,72 prosent, Lerøy faller 4,16 prosent og Grieg Seafood faller 3,04 prosent.

Oljeprisen faller fredag formiddag, og handles et fat nordsjøolje handles til 89,8 dollar i spotmarkedet.

Norsk økonomi vokser

Fredag morgen publiserte SSB (Statistisk sentralbyrå) tall over hvordan det gikk med norsk økonomi i tredje kvartal. Det viste at norsk økonomi steg mer enn ventet i tredje kvartal.

Målt ved brutto nasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge, vokste 0,8 prosent i tredje kvartal, viste ferske tall fra SSBs nasjonalregnskap fredag morgen.

På forhånd var det ventet en oppgang i tredje kvartal på 0,4 prosent, viser estimater innhentet av Bloomberg.

─ Det er et blandet bilde i norsk økonomi for 3. kvartal. Aktiviteten trekkes opp av flere tjenestenæringer, deler av industrien og fiskerier. Men kraftproduksjonen faller, og det demper oppgangen i bnp, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet Pål Sletten.

I september vokste økonomien med 0,4 prosent fra august, som også steg med 0,4 prosent. De to foregående månedene, juli og juni, endte begge med fall på 0,3 prosent.

Falt 60 prosent

Torsdag endte Flyr-aksjen med en nedgang på 63 prosent. Fredag var fallet betydelig mer moderat, likev over to prosent.

Det kriserammede flyselskapet lanserte forrige uke en finansiell løsning hvor selskapet skal hente inntil 700 millioner kroner i fire omganger. I første omgang skulle selskapet hente 250 millioner kroner, og trykket 25 milliarder aksjer som var i handel fra klokken 10 torsdag.

Emisjonskursen var på 0,01 kroner per aksje, og Flyrs aksjekurs endte gårsdagen på 0,015 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.