Råvareanalytikerne i Commerzbank skriver at ambisjonen om en produksjonsøkning i Libya til 800.000 fat per dag innen utgangen av april og 1,1 millioner fat per dag innen utgangen av august nå kun er litt mer enn ønsketenkning.

«Dette er uten tvil dårlige nyheter for Libya. Når det gjelder hele oljemarkedet, betyr dette imidlertid at minst én kilde for produksjonsvekst har falt bor for nå», skriver Commerzbank-analytikerne, som nå tror at det er mer sannsynlig mer ytterligere produksjonsvekst fra USA, etter at Baker Hughes' riggtelling på fredag viste en økning på tolvte uken på rad.

Amerikanske myndigheter melder mandag at netto-longposisjoner i Brent- og WTI-kontrakter i forrige uke hadde den største økningen på ukesbasis siden desember i fjor. Konkret økte hedgefond netto-longeksponeringen sin med 54.000 posisjoner den amerikanske og europeiske referanseoljen, ifølge statistikken, som er gjengitt av Bloomberg News.

Ved stengetid på Oslo Børs mandag ble Brent handlet rundt 55,6 dollar fatet, opp rundt 40 cent fra fredag.

Nordea Markets har en oppdatering på Statoil mandag, hvor meglerhuset argumenterer for at en sterkere enn ventet interngasspris i første kvartal taler for at kvartalsresultatene kan blir solide.

Statoil rapporterte 5. april at interngassprisen i forrige kvartal var 4,22 dollar per mmbtu, noe som ifølge Nordea gir et forhold mellom interngassprisen og NBP-gassprisen på 71 prosent, opp fra 65 prosent i de to foregående kvartalene.

«En sterk realisert interngasspris lover godt for førstekvartalsrapporten. Realisert oljepris vil i tillegg være fire dollar per fat høyere enn i fjerde kvartal, det er kun én skattebetaling i kvartalet, og skatteraten er lavere enn i en normalsituasjon med stigende oljepriser. Vi vet også at den norske olje- og gassproduksjonen har vært sterk i januar og februar, ifølge tall fra Oljedirektoratet», konkluderer Nordea Markets.

Statoil-aksjen endte opp 0,3 prosent til 149,60 kroner mandag, omsatt for 231 millioner kroner.

Oljeserviceindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,36 prosent mandag. Den europeiske oljeservice-sektoren er ned én prosent hittil i år og handles til en åtte prosents premie i forhold til fem-års gjennomsnittet av 12 måneders fremtidig ev/ebitda, skriver Goldman Sachs i en oppdatering mandag.

«Selv om premien har falt siden begynnelsen av året, når den var på 17 prosent, fortsetter vi å se på sektoren som dyr, spesielt gitt de dempede utsiktene for enkelte undersektorer», skriver meglerhuset.

Anbefaler salg av Subsea 7 og Aker Solutions

Goldman Sachs fastholder sin salgsanbefaling på Subsea 7 og Aker Solutions. Årsaken oppgis å være usikkerhet knyttet til fremtidige marginer og volumet av kontrakter.

Sparebank 1 Markets nedgraderer Subsea 7 til «salg» fra «nøytral» med et kursmål på 130 kroner, mens Pareto Securities holder fast ved sin kjøpsanbefaling og oppjusterer kursmålet på aksjen til 160 kroner fra 146 kroner.

Pareto oppjusterer sine estimater for Subsea 7, etter selskapets kjøp av gjenværende 50 prosent av Seaway Heavy Lifting og ved å inkludere PLSVen «Seven Phoenix» på kontrakt ut 2017, ifølge en oppdatering mandag.

Subsea 7-aksjen steg 0,5 prosent til 140,9 kroner mandag, omsatt for 106 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,29 prosent til 694,49 poeng, omsatt for 2.240 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.