Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,53 prosent onsdag, til 1227,58 poeng.

Argeo og Green Minerals var onsdagens børsvinnere med en oppgang på henholdsvis 152,00 og 22,88 prosent. Den kraftige oppgangen kommer i kjølvannet av regjeringens beslutning om å åpne opp for gruvedrift på havbunnen.

Fallet på Oslo Børs var omtrent på linje med utviklingen på andre europeiske børser onsdag.

Området som er omfattet av regjeringen er på hele 281.200 kvadratkilometer. Det er mer enn fem ganger størrelsen på Finnmark, eller seks ganger størrelsen på Danmark. Beslutningen har møtt motstand fra blant annet AUF, miljøbevegelsen, forskere og flere internasjonale selskaper som Google, Samsung og BWM.

Prisen på nordsjøolje stiger markant onsdag ettermiddag og ble omsatt for bortimot 77 dollar fatet ved børsslutt.

Tror markedet kan kjøle seg

På tirsdag var det nedgang for de tre største hovedbørsene på Wall Street. Så langt i år har børsene gått opp, men nå ser analytiker Joachim Bernhardsen tegn til at markedet kan kjøle seg noe fremover.

– Den gode tendensen vi har sett i markedet den siste tiden har dabbet litt av. I deler av Asia, særlig Kina, er man skuffet over sentralbankenes beslutninger, så det ligger an til at markedet kan ta en pause.

I forrige uke besluttet den amerikanske sentralbanken å ikke heve renten, men oppjusterte i stedet rentebanen. Fed ser nå for seg at det vil være to rentehevinger til i år før toppen er nådd-

– Sentralbankene er ikke ferdige med å heve renten ennå, sier Bernhardsen.

Han mener at de ferske inflasjonstallene fra Storbritannia som kom i dag er et tegn på dette. I Storbritannia endte hvor prisveksten endte på 8,7 prosent som er høyere nivå enn økonomene ventet.

Alexander Miller mener markedet ser tegn til at Fed har klart å balansere rentehevingene riktig.
Alexander Miller mener markedet ser tegn til at Fed har klart å balansere rentehevingene riktig. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Også investeringsdirektør i Odin Forvaltning Alexander Miller forklarer at markedet er nøye opptatt av balansegangen mellom å heve rentene for å bukt med inflasjonen, samtidig som man unngår en økonomisk resesjon.

– Inflasjonen er fremdeles høy og det er usikkerhet til hvor kraftig renteoppgang økonomien egentlig tåler. Markedet ser etter ethvert tegn på at toppen rentetoppen er nær uten at man får en resesjon.

Han mener at man ser tegn på at sentralbanken i USA har klart å finne denne balansen, men at det gjelder å fremdeles være varsom. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.