Oslo Børs falt kraftig torsdag etter at oljeprisen dundrer ned som følge av usikkerhet rundt denne ukens møte i oljekartellet Opec. Handelskrigen fortsetter også å prege markedene. Siste nytt er at kinesiske Huaweis finansdirektør er arrestert i Canada etter press fra USA.

Oslo Børs stengte ned 3,75 prosent torsdag. Det er det verste børsfallet på over to og et halvt år.

Ingen av de 25 tungvekterne på børsen endte i grønt. Storinvestor Harald Espedal har likevel begynt å plukke aksjer igjen.

– Jeg sa til Dagens Næringsliv i oktober at jeg trodde på et fall på ti til femten prosent. Vi er i ferd med å nærme oss dette nivået nå, sier han.

– Det betyr at du igjen kjøper?

– Ja, nå begynner jeg å plukke enkeltaksjer, sier han.

Tror vi nærmer oss bunnen

– Det har brygget opp til noe i aksjemarkedet utover høsten. Det er flere ting som er negative og har pekt mot en korreksjon, sier Espedal.

Siden investoren i oktober trodde Oslo Børs kunne falle 15 prosent har hovedindeksen på børsen falt med vel seks prosent. Espedal tror ikke nedgangen varer mye lenger.

– Jeg tror vi har en korreksjon og ikke nedgang. Det er fordi den økonomiske veksten er for sterk til en langvarig nedgang i aksjemarkedet. Jeg ser ikke klare nok tegn i verdensøkonomien til at det nå er økonomisk resesjon hverken i USA eller den globale økonomien, sier han.

    Espedal er mest kjent som tidligere daglig leder og deleier av Skagenfondene. De siste fire årene har han forvaltet egen aksjeportefølje og andres midler gjennom selskapene Salt Value og Salt Capital. I tillegg har han en rekke styreverv, blant annet i offshorerederiet Solstad Offshore og energiselskapet Lyse.

    Oljemarked i spenning

    Kursfallet på Oslo Børs er delvis drevet av en fallende oljepris. Siden starten av oktober har oljeprisen sunket fra 86 dollar til under 60 dollar fatet. Torsdag og fredag møtes Opec-landene i Wien for å diskutere produksjonskutt som kan drive prisene oppover igjen. Før helgen håper man på et klart svar om oljekartellet vil kutte i produksjonen eller ei. Espedal tror ikke oljeprisen skal presse aksjekursene ytterligere nedover.

    – Jeg tror at de kommer til enighet fordi de trenger å komme til enighet. Enten vil prisen stabilisere seg eller de kommer med kutt som gjør at prisen øker. Men om det kommer uventede beslutninger der, kan det presse kursene ytterligere nedover, sier Espedal.

    – Er det spesielle sektorer som er spesielt interessante?

    – Enkelte aksjer har falt kraftig fordi det er mye belånte aksjeinvesteringer. Det er kjent at jeg liker banksektoren godt, men den har ikke falt spesielt.

    – Enkeltaksjer?

    – Jeg vil ikke trekke frem enkeltaksjer, sier han.

    Overrasket og usikre

    Det var rødt over hele fjøla på Oslo Børs. Blant tungvekterne falt Telenor minst – ned 0,55 prosent. Energiindeksen får mest juling som følge av oljeprisfall og sender store oljeselskaper som Equinor, Aker BP og Subsea 7 rett ned.

    Den største taperen er Norwegian som falt 15,36 prosent etter voldsomt skuffende trafikktall for november.

    – Vi er faktisk ganske overrasket over bevegelsene og litt usikre på hvorfor markedet reagerer så voldsomt akkurat nå, sier porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management.

    – Ser du på forvaltningsresultatene så har det vært et beintøft år for forvaltere, sier porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management.
    – Ser du på forvaltningsresultatene så har det vært et beintøft år for forvaltere, sier porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management. (Foto: Fredrik Solstad)

    Hun mener at det helt klart er handelskrigen og uklarhet rundt hva som lå i helgens avtale mellom USA og Kina som har trigget markedet.

    – Det er en frykt for videre eskalering av handelskrigen i første omgang mellom USA og Kina, men også i fortsettelsen vil det kunne ramme resten av den globale handelen. Også for Europa. Vi må bare innrette oss på at den uroen kommer til å fortsette og det er vi veldig klar over at den kommer til å gjøre, sier Hjertø.

    «Et beintøft år for forvaltere»

    Hjertø og teamet i Tactical Asset Allocation i DNB Asset Management forvalter verdier for 40 milliarder kroner. Året har vært vanskelig.

    – Ser du på forvaltningsresultatene så har det vært et beintøft år for forvaltere. Det er det jevnt over, og en av årsakene er at det fundamentale ikke teller, sier hun.

    – Selskapene har fortsatt god inntjening, det er fortsatt tilfredsstillende makroøkonomisk vekst og det er fortsatt stimulerende pengepolitikk. Det er ikke noe av det grunnleggende som slår igjennom. Det er utrolig vanskelig for forvaltere å posisjonere seg etter det, sier forvalteren.

    Hun og resten av forvalterne i teamet var i undervekt av aksjer frem til oktober, men i november snudde de til moderat overvekt. De tror de underliggende forholdene i verdensøkonomien til slutt vil vinne igjennom. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

    – Jeg tror Besten hadde blitt imponert
    Bestefaren til Sondre Eide startet med planker og flyteelement. I dag er Eide Fjordbruk en milliardbedrift, og årets gasellevinner i Norge.
    01:55
    Publisert: