Euronext Growth-noterte House of Control melder mandag morgen at Visma har kommet med et bud på 689 millioner kroner for å kjøpe alle aksjene i selskapet.

Budet, som er på 11,2 kroner per aksje, representerer en premie på 60 prosent fra fredagens sluttkurs på syv kroner. Ved handelsslutt før helgen var selskapet verdsatt til 399,7 millioner kroner på børs.

It-selskapet gikk på børs høsten 2020, og hadde en fin kursoppgang de påfølgende seks månedene. Toppen ble nådd i april 2021, da kursen nådde 27,4 kroner. Siden den gang har kursfallet vært mer eller mindre konstant, og aksjen er ned over 70 prosent siden toppnoteringen.

I børsmeldingen mandag morgen skriver House of Control at styret enstemmig har valgt å anbefale budet til selskapets aksjonærer. Budet er et resultat av en strategisk prosess gjennomført av styret med hjelp fra ABG Sundal Collier og Pareto Securities, der Visma seilet frem som den foretrukne kjøperen.

Handelen i House of Control-aksjen kom ikke i gang før klokken 09.30. Da skjøt aksjen rett opp over 50 prosent og blir nå omsatt for rundt 10,9 kroner.

Forhåndsaksept

Det går videre frem at Visma og selskapet har fått ugjenkallelig forhåndsaksept for budet fra Viking Venture, Luxor Capital, Bjørk Invest, toppsjef Lasse Stens Dunvik as, finansdirektør Fabian Flaatens Nikfan as, Fiwe as og Akkar Invest as.

Disse aksjonærene utgjør 33,84 prosent av aksjene i House of Control.

Toppsjef Sten, som er femte største eier gjennom Dunvik as, er glad for å ha kommet til enighet med Visma. Basert på tilbudskursen på 11,2 kroner per aksje vil toppsjefen og gründeren innkassere om lag 28,4 millioner kroner.

DN har tidligere skrevet at Sten har solgt unna aksjer for til sammen 50 millioner kroner i tre omganger.

– Å bli kjøpt opp av Visma er et bevis på det gode vi har fått til, og vi ser frem til muligheten for å vokse og bygge selskapet sammen med Visma, sier han i en melding.

Oppkjøpet vil bli gjennomført i kontanter, og det er ventet at Visma vil formalisere budet i slutten av september. Akseptperioden for øvrige aksjonærer vil bli fire uker.

«Utrolig kjedelig»

DN skrev i sommer at House of Control i løpet av de siste fem årene har over 200 millioner i samlede underskudd. I forkant av børsnoteringen ble det hentet inn 300 millioner kroner i vekstkapital.

– Børsutviklingen vi og andre har hatt, er utrolig kjedelig. Aksjonærene skal vite at vi jobber knallhardt for å få opp lønnsomheten, sa Sten.

Toppsjef Sten uttalte da at det ville bli tøft for selskapet å hente ytterligere friske penger, samtidig som at markedet har flyttet seg fra vekst til verdi i møte med stigende renter og høy inflasjon.

De siste månedene har House of Control seilet opp som en oppkjøpskandidat, etter at flere andre Viking Venture-selskaper er blitt kjøpt opp i år. Blant dem er Mercell, Ecoonline og Ørn Software.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.