Saken oppdateres.

Mandag sparkes resultatsesongen for alvor igang, og selskaper både her til lands og i utlandet vil i uken og tiden fremover rapportere om hvor hardt korona rammet i andre kvartal.

Før børsåpning mandag morgen la DNB frem andrekvartalsresultater som knuste forventningene – samtidig som tap på utlån endte på 2,1 milliarder norske kroner. Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeserviceselskapet Aker Solutions meldte også om et bedre enn ventet andrekvartal i en oppdatering.

I 11:30-tiden stiger hovedindeksen på børsen to prosent.

  • DNB stiger rundt ti prosent og aksjen omsettes til rundt 142 kroner, opp fra 129,6 kroner ved handelsslutt fredag ettermiddag.
  • Oljeserviceselskapet Aker Solutions stiger over åtte prosent.
  • Flyselskapet Norwegian stiger rundt tre prosent.
  • Oljeselskapene Aker BP og Equinor stiger henholdsvis 3,5 og 0,7 prosent.
  • It-selskapet Nordic Semiconductor stiger over 10 prosent etter et sterkt andre kvartal, der omsetningen økte med 26 prosent.
  • Dagligvareprodusenten Orkla faller rundt 0,7 prosent. Selskapet la frem resultater for andre kvartal som viste en omsetningsvekst på 5,3 prosent til 11,1 milliarder kroner og et driftsresultat på 1,2 milliarder kroner.

«Home run»

Kredittanalysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets mener mye allerede er priset inn i markedet.

– Generelt tror jeg listen er lagt relativt lav for andre kvartal. Forventningene er ikke all verden. For mange selskap vil man også se gjennom andrekvartalstallene.

Han er klar på hva som blir viktig fremover.

– Makromessig er vi alle klar over at andre kvartal var uvanlig spesielt. Nå blir det tredje kvartal og utsikter fremover som er viktig, sier Ringholm.

I en oppdatering kaller storbanken JP Morgan DNBs resultat for en «home run», mens meglerhuset Carnegie tror aksjen vil stige minst fem prosent mandag.

Resultatet før skatt endte på 6,3 milliarder kroner i perioden fra april til juni for DNB, sammenlignet med 7,7 milliarder kroner i samme periode i fjor. På forhånd hadde analytikerne ventet et resultat før skatt på like over tre milliarder kroner, basert på anslag fra 18 analytikere, ifølge TDN Direkt.

På forhånd har anslagene for overskudd variert veldig – fra 1,1 til 4,5 milliarder kroner – og det skyldes usikkerheten rundt tapene i koronakrisen.

Forventer livlig uke

– Det er gledelig å se at at norske bedrifter kan tilpasse seg vanskelige omgivelser. Jeg er ikke overrasket over at aksjene stiger med disse rapportene her, sier Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen.

Han forteller at vi har en livlig uke i møte.

– Mange av de store selskapene kommer med resultater. I dag har vi fire store selskaper, DNB, Orkla, Nordic Semiconductor og Aker Solutions. Om fire dager vet vi omtrent hvordan resultatsesongen vil ende. I morgen kommer bankene i USA, det blir veldig spennende å se om det får farten på amerikansk økonomi.

– Til hvilken grad tror du DNB-resultatet vil legge listen for denne resultatsesongen?

– De kommer ikke til å gjøre det alene. Det blir nok litt lavere banktap enn ventet, DNB tar overraskende lite tap. Det er knapt et eneste tap utenom i olje- og offshoresektoren.

– Hvor mye av kvartalsresultatene er priset inn i markedet?

– En god del. Vi legger et veldig bra børskvartal bak oss. Investorene har vært redde for et svakt 2020, og priser seg for 2021. Absolutt sett er ikke tallene spesielt gode, men de er bedre enn de lave forventningene man hadde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.