Hovedindeksen på Oslo Børs falt fra start mandag morgen, og fallet tiltok utover dagen.

I 14:20-tiden er indeksen ned 2,4 prosent og dersom det skulle holde seg vil det bli årets verste børsdag så langt.

Indeksen har med det falt 4,3 prosent de siste tre dagene.

Før helgen hadde Hovedindeksen hatt en solid oppgang på rundt 16 prosent hittil i år, men siden 1. juni har den i praksis beveget seg sidelengs nær toppnoteringsnivåer.

Forrige uke ble intet unntak, der en god start på uken ble etterfulgt av fall på torsdag og fredag slik at uken totalt sett endte med en nedgang på 0,27 prosent.

Også fallet i oljeprisen har tiltatt utover dagen, og den er mandag ettermiddag ned 3,1 prosent til 71,0 dollar/fatet, etter at Opec + har bestemt seg for å øke produksjonen. Analytiker Kristine Aunvåg Matsen i DNB Markets skriver i sin morgenrapport mandag at grunnlaget for økningen er at det er positive forventninger til oljeetterspørselen.

Opec +, som består av 23 land som produserer mesteparten av verdens olje, har besluttet å øke produksjonen med 400.000 fat per måned fra og med august.

Mandag faller også "verdens viktigste rente", renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, med syv basispoeng til 1,23 prosent. Det er det laveste nivået siden februar i år.

Biotek-smell

Biotekselskapet SoftOx Solutions faller 4,8 prosent på Børsen etter nyheten om at selskapets studier i Danmark er forsinket på grunn av sykepleierstreik i landet. På det verste var aksjen ned åtte prosent rett etter børsåpning før den hentet seg litt inn igjen.

Forsinkelsen betyr at selskapet må vente med å ta inn pasienter til SBE-studien på mennesker, meldte selskapet i en melding mandag.

SBE står for SoftOx Biofilm Eradicator.

«Dette er fase 1-studiet med vårt sårpleieprodukt, designet for å behandle infiserte kroniske sår. Studien vil etablere en tålelig dose og behandlingsplan for SBE, slik at den skal kunne utvikles til en effektiv infeksjonsbehandling i problematiske, ikke-helbredende sår», heter det i meldingen.

Streiken i Danmark forventes å vare i omtrent 10 uker.

Blandet for Aker-systemet

Aker-aksjen spås opp 43 prosent av meglerhuset Nordea Markets, som har gjenopptatt sin dekning av aksjen og mener selskapet har demonstrert en «imponerende evne til å skifte deres portefølje mot energiovergang og digitalisering.» Aker-aksjen starter uken med en oppgang på 0,3 prosent.

Aker Solutions-aksjen går det derimot verre med, til tross for at selskapet inngår en havvindkontrakt verdt tre milliarder kroner. Aksjen startet med en liten oppgang før den brått snudde og er ned rundt to prosent.

Oppturen fortsetter for Dof-rederiet. Fredag ble det kjent at selskapets datterselskap Norskan har inngått to avtaler i Brasil, og aksjen føk i været. Mandag stiger aksjen nye 17 prosent og er nå opp 64 prosent siden torsdag forrige uke.

Vows datterselskap Scanship er blitt tildelt kontrakter for levering av vannrensesystemer til 233 millioner kroner, og Vow-aksjen steg 4,0 prosent på nyheten før den snudde til en nedgang på 0,5 prosent.

Mandag morgen bekreftet Equinor at selskapet har levert et bud i havvind-lisensrunden ScotWind. Equinor-aksjen faller likevel 2,0 prosent. Equinor får konkurranse i ScotWind-anbudet fra Magnora og dets datterselskap Magnora Offshore Wind. Magnora-aksjen faller 1,3 prosent.

Eidesvik Offshore-aksjen stiger 0,8 prosent på nyheten om at selskapet er blitt tildelt en kontrakt for skipet CSV Viking Neptun, med oppstart i januar 2022. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.