Til tross for at koronapandemien ikke ser ut til å være over med det første, og en stupende oljepris, har markedene de siste dagene sett ut til å fokusere på krisepakkene som har blitt presentert i Norge – og resten av verden – de siste dagene.

Indeksene i både Norge og USA har pekt oppover siden tirsdag, men fredag ser de ut til å ha blitt innhentet av virkeligheten.

Hans Thrane Nielsen, porteføljeforvalter i Storebrand, er likevel ikke overbevist om at bunnen er nådd.

– Dette ligner på ting vi har sett før. Det er vanlig med tredagers rykk oppover når markedet faller mye, sier han.

Tungvekterne på børsen falt alle i verdi fredag, med unntak av Schibsteds rubrikkselskap Adevinta, som stiger over seks prosent.

Kraftig fall for oljeprisen

Oljeprisen har kollapset fullstendig etter at Russland og Saudi Arabia ikke klarte å komme til enighet om en produksjonsavtale tidligere i år.

Siden den gang har situasjonen vært fastlåst, og Saudi Arabia har oversvømt markedet med olje, i det som er en uttalt priskrig. Fredag falt prisen på nordsjøolje (Brent spot) voldsomt, og selges for øyeblikket for rundt 24,5 dollar fatet, ned rundt åtte prosent fra gårsdagens sluttkurs.

I et lengre perspektiv er dette over 50 prosent ned, fra 53 dollar fatet, før priskrigen ble erklært.

En rekke av energiselskapene på Oslo Børs har falt kraftig i verdi i løpet av dagen, deriblant børsens absolutte tungvekter Equinor, som er ned 6,55 prosent for dagen. Selskapet har imidlertid hatt god vekst gjennom uken, og er opp over tre prosent siden sluttkurs forrige fredag.

Tror ikke børsfallet er over

Hans Thrane Nielsen forvalter drøyt syv milliarder kroner på vegne av fondskundene i Storebrand Norge I, et fond som hovedsakelig investerer i norske aksjer. Fondet hans har slått hovedindeksen på Oslo Børs, men nå er han usikker på hva som vil skje fremover.

– Ingen av oss har sett et tilbudssidesjokk i olje og en pandemi samtidig. Dette har vi ikke sett før, understreker han.

Likevel tror han ikke børsfallet har nådd bunnen.

– Oslo Børs har falt til et nivå som er historisk billig, men det vil nok ta noe lengre tid før vi ser en oppgangskonjunktur, sier han.

Akkurat nå er det to ting Nielsen følger ekstra nøye med på.

– Vi ser etter en avtagende vekst i de globale smittetallene, og vi ser etter et vendepunkt i industrisyklusen.

Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon ble det rapportert om 49.217 nye smittede av koronaviruset torsdag denne uken. Det var 9.000 flere enn dagen før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.