Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet forsiktig opp torsdag, rundt 0,3 prosent. Men etter 15 minutters handel har hovedindeksen snudd så vidt i minus, før den etter en times handel er i pluss igjen. Det kommer etter at Wall Street stengte bredt ned onsdag kveld norsk tid.

  • Norwegian stiger rundt syv prosent.
  • Equinor er ned rundt to prosent.
  • DNB er opp rundt 0,8 prosent.
  • Oljeprisen er ned rundt to prosent. Ett fat brent spot (nordsjøolje) handles til 27,5 dollar.

– Bevegelsene er enorme, og det er ikke super stemning i markedet. Jeg ble overrasket da det åpnet opp etter påske, med tanke på hvor mange negative nyheter som kom i løpet av påskeuken. Derfor er det ikke unaturlig med korreksjoner nedover.

Det sier Leif-Rune Rein, sjefstrateg i Nordea Markets. Han viser negative nyheter knyttet til selskapers inntjening, en global økonomi som stuper, og en dystre utsikter fra Verdensbanken (IMF).

Han mener mange av disse negative nyhetene har druknet når markedene er desperate etter gode nyheter.

– Alle som var gjennom finanskrisen vet at 2008 startet med et smell og at børsene stupte, men i april var det «all-time-highs» før det falt utover sommeren igjen, sier sjefstrategen som tror på flat eller eller relativt svak nedgang på Børsen torsdag.

Onsdag stengte hovedindeksen på Oslo Børs ned over to prosent, og ble i stor grad dratt ned av oljeselskapene som endte dagen markant ned.

Det kom som følge av en spotpris på nordsjøolje som denne uken så langt er ned over tolv prosent. Torsdag morgen handles ett fat brent spot til rett under 28 dollar.

På forhånd var det ventet svak oppgang fra start, ifølge TDN Direkt.

Ingen presedens

Sjefstrateg Rein sier imidlertid at det er grunn til å være forsiktig optimist, gitt at smittetoppen kan se ut til å være nådd noen steder i verden.

Det gir håp om at man kan begynne å starte økonomien igjen, ifølge Rein.

På spørsmål om han tror den største og beste kjøpsmuligheten er bak oss, svarer sjefstrategen at han håper det er tilfelle.

Aksjesjef Thomas Breivik i DNB Markets uttalte til DN torsdag morgen at han tror nettopp det er tilfelle.

– Men det er mye gjetning og å si at det er bak oss er utrolig vanskelig, sier Rein i Nordea Markets.

Han legger til:

– I resesjoner vil man kunne se på hvorfor noe skjer, men nå har vi ikke noen historisk presedens på hvordan markedene og økonomien utvikler seg når alt er stengt. Når vi ikke har noe å måle mot blir det vanskelig å trekke slutninger, sier Rein.

«Energisektoren vil lide»

Både Equinor, Aker BP og DNO har falt som en sten på børs så langt denne uken. Kjempen Equinor endte onsdagen ned rett over fire prosent, mens energisektoren på hovedindeksen er ned 5,65 prosent for uken før børsåpning torsdag.

Sjefstrateg Rein er klar på at det ikke blir en snarlig innhenting.

– Å hente inn den overproduksjonen vi har sett den siste tiden på kort tid blir ikke enkelt, og energisektoren vil lide over tid. Man skal ikke glemme at mye negativt allerede er priset inn, men vi er avhengig av en fornuftig gjenoppstarting av økonomien for at utsiktene på kort sikt skal bli bra, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.