Koronapandemien og oljeprisfallet fortsetter å prege Oslo Børs, som de siste ukene har opplevd voldsomme svingninger. Jubeldagen på tirsdag sendte de fleste aksjene opp, mens onsdagen endte godt opp etter store svingninger.

Oslo Børs åpnet oppover for andre dag på rad, men ved halv elleve-tiden snudde det, og rundt klokken 12 lå hovedindeksen nær to prosent ned fra tirsdagens sluttkurs. Fallet sammenfalt med at oljeprisen (Brent spot) i samme tidsperiode – fra halv elleve til tolv – falt over fem prosent, fra å bli solgt for om lag 27,5 dollar fatet til rett under 26 dollar.

Til tross for en svekket oljepris var energiselskapene Equinor og Frontline blant dagens vinnere. Ved børsstenging sto Equinor opp 8,51 prosent og Frontline opp 11,91, mens oljeprisen lå på 27,24 dollar fatet.

Norwegian steg kraftig

Dagens største vinner ble imidlertid Norwegian, som steg til himmels etter at Bjørn Kjos og Bjørn H. Kises private investeringsselskap HBK Holding utstedte en børsmelding om at det kaller tilbake alle aksjer de har lånt ut i markedet til såkalt shorting.

Gjennom så og si hele dagen lå kursen under gårsdagens skuttkurs, men skjøt i været etter meldingen. På det meste ble aksjen handlet for 12,3 kroner opp nesten 34 prosent.

«HBK Holding AS (HBK) har besluttet å tilbakekalle de aksjer i Norwegian Air Shuttle ASA som HBK har utlånt i markedet», var den korte beskjeden i meldingen.

For å kunne shorte en aksje, altså satse på å tjene penger ved et kursfall, er en avhengig av å låne inn aksjene. HBK Holding har i en årrekke tjent gode penger på å låne ut aksjer til dette formålet.

Når de nå krever tilbakelevering av aksjene, må alle som har lånt aksjene, skaffe aksjer til veie for å overlevere dem, noe som naturlig nok sender kursen opp igjen.

– Tendens til å overse dårlige nyheter

Hovedindeksen klatret imidlertid noe utover dagen, selv om oljeprisen i skrivende stund er over fem prosent ned fra gårsdagens sluttkurs.

Dette skjer altså dagen etter at hovedindeksen steg over fem prosent. Samtidig i USA steg den industritunge indeksen Dow Jones hele 11,37 prosent tirsdag kveld, noe som er den kraftigste oppgangen for indeksen siden 1933.

– Flere ganger de siste årene har vi observert hvordan markedene kan ha en tendens til å overse dårlige nyheter om faktisk økonomisk aktivitet, og heller la seg begeistre over utsiktene til økonomiske stimulanser fra myndighetene. Gårsdagen var nok det beste eksempelet i historien på akkurat det, skriver analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i en morgenrapport.

Hun peker på elendige tall fra innkjøpssjefsindeksene (PMI) i eurosonen, og de høyeste arbeidsledighetstallene i Norge siden annen verdenskrig.

– Til tross for oppgangen i går, og til tross for nyhetene de siste dagene om massive hjelpetiltak fra både myndigheter og sentralbanker, så er det nok litt for tidlig å rope «all clear» for markedene, skriver Gjerde.

Kronekursen styrker seg noe

Det er ikke bare hovedindeksen på børsen som ikke har store utslag ved stenging. Samtidig som økonomier over hele verden påvirkes av korona, er Norge i særlig grad utsatt for en svekket oljepris, noe som også har gitt utslag på kronekursen.

I går styrket kronen seg imidlertid noe mot dollaren og euroen, en trend som til en viss grad fortsatte onsdag. I skrivende stund koster én dollar 10,99 kroner, ned 0,12 kroner i løpet av dagen, men én euro koster 11,84 kroner, ned 0,9 kroner i løpet av dagen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.