Dette etter en innholdsrik forrige uke, med en samlet nedgang på 3,7 prosent frem til og med torsdag, før Oslo Børs' hovedindeks hentet seg inn 0,76 prosent fredag.

Hovedindeksen endte opp med 2,9 prosent. I tillegg er Brent-oljen mandag ettermiddag opp nær fem prosent, og omsettes for 106 dollar fatet.

Etter at Nels datterselskap Nel Hydrogen Electrolyser kunne melde om å ha mottatt den største kjøpsordren i selskapets historie, steg aksjen 19,1 prosent.

SAS-aksjen steg 11 prosent, etter SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs har omtalt mandag som en avgjørende dag i forhandlingene. NHH-professor Frode Steen har lite forståelse for investorer som nå velger å kjøpe seg inn i SAS.

– Det er veldig interessant at aksjen stiger. For meg er det helt uforståelig. Investorer kommer til å bli vannet ut herfra og til evigheten, så jeg forstår ikke hva folk tenker. Det eneste rådet de som jobber med dette har, er jo å løpe, selge og holde seg unna, sier Steen og legger til:

– At aksjen stiger betyr vel at man har tro på at SAS overlever, men å bruke mer penger på selskapet virker korttenkt.

Etter selskapets egne estimater koster pilotstreiken SAS 130 millioner svenske kroner daglig.

Blant tungvekterne på Oslo Børs steg tankselskapet Frontline 6,78 prosent, Aker BP med 6,53 prosent, Subsea 7 med 4,90 prosent, Equinor steg 4,70 prosent og Norwegian 5,15 prosent.

– Det er en svak tendens og mye pessimisme, men det kan synes som om markedsaktørene på aggregert nivå venter en relativt myk økonomisk landing, sa sjefstrateg Christian Lie hos Formue til DN i forkant av børsåpningen.

Forrige ukes optimisme

Roger Berntsen, analytiker hos Nordnet, skriver i sin morgenrapport at optimismen stammer fra de amerikanske børsenes opptur fredag. Disse steg nemlig i kjølvannet av at Fed-medlem Waller uttalte at hovedplanen til den amerikanske sentralbanken fremdeles er rentehevninger på 75 basispunkter i juli, selv om det onsdag forrige uke ble kjent at inflasjonen i juni var på 9,1 prosent.

Så høy har ikke inflasjonen vært på over 40 år, og kort tid etter inflasjonsnyheten beveget pengemarkedsrentene seg mot å prise inn en amerikansk rentehevning på 100 basispunkter.

Rentehevning i EU torsdag

Den siste tiden har euroen svekket seg, og dollaren styrket seg, og forrige uke hadde de to valutaene samme kurs for første gang på 20 år.

Torsdag denne uken avholder den europeiske sentralbanken rentemøte i den tyske finansmetropolen Frankfurt, der det er ventet at sentralbanken setter i gang en serie med rentehevninger. Til å begynne med ventes en enkelthevning, altså på 0,25 prosentpoeng, før det muligens kan komme en større rentehevning i september, ifølge SEB. Det er også ventet at sentralbanken kommer med mer informasjon om et nytt anti-fragmenteringsverktøy, som har til hensikt å redusere forskjellen i rentene på ulike lands statsobligasjoner.

Den siste tiden har for eksempel forskjellen mellom renten på tyske og italienske statsobligasjoner økt, og forskjellen mellom disse er sett på som en indikator på hvor høy den økonomiske risikoen i eurosonen er.

Onsdag kommer også tall for inflasjonen i Storbritannia og tall på hvor stor tro europeere har på økonomien fremover.

Det er også knyttet stor spenning til hva som vil skje med Nord Stream 1-gassledningen, som har vært stengt for planlagt vedlikehold. Man har spekulert i om Russland vil stenge denne fullstendig, og svaret på dette kan altså komme i slutten av denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.