– Vi kaller det vel heller volatilitet enn opptur. Da er det litt sånn at gode dager og dårlige dager avløser hverandre, uten at vi skal tolke flere gode dager på rad som oppgang. Faren er ikke over for denne gang, sier aksjesjef Leif Eriksrød i Alfred Berg kapitalforvaltning.

Både mandag og tirsdag steg hovedindeksen på Oslo Børs, men onsdag ser det verre ut.

  • Hovedindeksen falt to prosent fra start, men er nå ned 0,5 prosent.
  • Onsdag ble det klart at XXL henter frisk kapital gjennom refinansiering av lån og emisjon, etter sviktende omsetning og ekstraordinære nedskrivinger den siste tiden. Aksjekursen steg over 50 prosent fra start, men litt før klokken to tok aksjekursen fart, og ligger opp rundt 150 prosent.
  • Kriserammede Solstad Offshore - som har Kjell Inge Røkke og John Fredriksen som største aksjonærer - varslet tirsdag kveld en restrukturering som fører til at dagens aksjonærer utvannes. Selskapet steg rundt seks prosent fra start på børs, men falt raskt, og ligger nå ned rundt åtte prosent.
  • De fleste av børsens tungvektere faller fra start. Equinor er ned 1,5 prosent, Telenor er opp 1,5 prosent og DNB er ned 1,3 prosent.
  • Børsraketten Softox stiger rundt 7,3 prosent etter at selskapet ved børsåpning meldte at første leveranse av det alkoholfrie hånddesinfeksjonsmiddelet det produserer finner sted i dag.

– Må se litt større på det

Spotprisen på brent crude (nordsjøolje) falt ifølge Bloomberg under 21 dollar fatet tirsdag morgen. Brent førsteposisjon er ned 3,5 prosent til 25,42 dollar rett før kl. 9.

– Både oljeprisene og finansmarkedet er veldig svake, og da må man se bort fra volatiliteten som gjør at ting stiger. Det som er viktig for en investor er å ha tålmodighet til å se mønstrene utkrystallisere seg, og ikke hive seg på hver bølge.

Oslo Børs er særdeles oljetung, og aksjene på børsen påvirkes i stor grad av oljeprisen. Eriksrød mener dette er en viktigere indikator enn for eksempel krisepakken regjeringen la frem på tirsdag.

– Disse krisepakkene er jo veldig viktige, men fra dag til dag spiller det kanskje ikke så stor rolle. Mange av næringene i Norge som er hardest rammet er ikke så tungt inne på børsen.

Rekordfall i første kvartal

Noen dager med oppgang de siste dagene reddet imidlertid ikke Oslo Børs fra et rekordfall. Siden nyttår er hovedindeksen på Oslo Børs ned 24,1 prosent. Det betyr at de tre første månedene i 2020 ble den svakeste starten på børsåret gjennom tidene.

Det fremgår av en pressemelding fra Oslo Børs onsdag.

Hovedindeksen står før børsåpning onsdag på 707,13 poeng og fasit for mars måned ble et fall på 14, 8 prosent.

Men selv om det ble en rekorddårlig start på året, har det siden 1914 vært fem kvartaler med større kursfall: to ganger i 2008, 1987, 1998 og 2002.

Ifølge pressemeldingen fra Børsen skjedde det disse gangene:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • I 1987 endte den største børsoppturen siden Første verdenskrig brått. Krakk på Wall Street sendte Totalindeksen ned 19,1 prosent tirsdag 20. oktober, en dag som i ettertid er blitt hetende den sorte tirsdagen. I løpet av fjerde kvartal 1987 falt Totalindeksen 41 prosent.
  • I 1998 sendte oljen og finanskrise i Asia Hovedindeksen ned 33,3 prosent i løpet av tredje kvartal. Da hadde det vært solid kursoppgang gjennom 90-tallet. I kjølvannet av den asiatiske finanskrisen 1997/98 falt oljeprisen sterkt.
  • Under finanskrisen i 2008 falt Hovedindeksen 31,3 prosent i tredje kvartal og fortsatte ned 29,2 prosent i fjerde kvartal. Et dypt fall i oljeprisen forsterket kursfallet på Oslo Børs. I tillegg søkte utenlandske investorer tilflukt i større markeder. I de foregående årene hadde utlendinger kjøpt seg opp til de nye rekordnivåer og vært avgjørende for likviditeten. 2008 er det svakeste året i Hovedindeksens historie med et kursfall på 54,1 prosent.
  • I 2002 kom revisorskandaler i selskaper som Enron og Arthur Andersen, på toppen av dotcom-nedturen og ettervirkningene av 11. september-angrepet året før. I tredje kvartal dette året falt Hovedindeksen 25,5 prosent.