Siden Oslo Børs traff sin siste topp 25. september har hovedindeksen falt ti prosent.

Det skjedde da børsen tirsdag klokken 13:42 falt under 853,63 poeng.

– Jeg er ingen stor tilhenger av kall det tekniske signaler. Jeg tror dette bare er en bekreftelse på at vi er inne i et ekstremt usikkert markedsklima, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Markets.

– Oktober var i veldig stor grad preget av en kakofoni av usikkerhetsmomenter relatert til bekymring rundt vekstutsikter i Europa, Kina og fremvoksende markeder, sier han.

Kakofoni kommer av ulyden som oppstår når en rekke illelåtende lyder blandes.

Faller 1,80 prosent

Tirsdag faller Oslo Børs 1,80 prosent og er dermed på sitt laveste siden april. Det er oljeprisen som drar med seg børsen ned. Oljeprisen faller tirsdag 1,15 prosent og handles til 66,18 dollar fatet.

Kun ett av de 25 største selskapene på Oslo Børs ligger i grønt terreng tirsdag ettermiddag. Det er Aker Solutions. Ellers trekker de store gigantene som Equinor, Aker BP, Subsea 7 og Marine Harvest børsen nedover.

Oslo Børs falt tirsdag under 853,63 poeng.
Oslo Børs falt tirsdag under 853,63 poeng. (Foto: Gunnar Blöndal)

Tror det blir nervøst frem mot G20

Lie sier at det er interessant å se er hvordan markedet reagerer på uttalelser relatert til handelskrig.

– Noe av det som skjer i markedet er relatert til teknologisektoren, men det er også klart at ulike signaler relatert til handelskonflikten har ganske stor effekt på markedene.

Lie viser til at det er store interne stridigheter i Trump-administrasjonen om hvor linjen skal legges, hvor de har flere representanter som uttaler seg negativt, mens andre har mer en moderat innstilling.

– Det jeg tenker er at når vi går frem mot G20-toppmøtet 30. november vil markedet være nervøse for at det kan enten markere begynnelsen på slutten av handelskrigen eller være en begynnelse på den virkelige eskaleringen, sier han.

Investorfallgruven

Lie advarer mot å la følelsene styre på grunn av kortsiktige bekymringer.

– Jeg tror at de aller fleste som har penger gjennom aksjefond har en tidshorisont på fem år eller mer. Da er det ekstremt fort gjort å falle i den klassiske investorfallgruven, nemlig at man er mer opptatt av hva som skjer på kort sikt enn hva som skjer når man en gang frem i tid skal ta ut pengene. Det som betyr noe for min eller din pensjonssparing er hvordan markedet ser ut når vi begynner å nærme oss slutten på investeringshorisonten, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sensuelt funn i Pompeii
00:52
Publisert: