Oslo Børs stiger svakt fra start tirsdag formiddag.

Det skjer etter en dag hvor hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,90 prosent og for første gang siden før koronakrakket i februar passerte 900 poeng. Oppgangen var drevet av positive vaksinenyheter fra amerikanske Moderna som meldte om en koronavaksine med 94,5 prosent effekt.

Det løftet finansmarkeder verden over.

Stor papirgevinst på elbil-ladere

En av dagens vinnere på børsen er elbil-ladeselskapet Zaptec som gikk på børs i oktober.

Aksjekursen stiger rundt 13 prosent og forlenger en oppgang som har vart siden slutten av oktober. I november alene har aksjekursen steget over 60 prosent.

Tirsdag står aksjekursen i 22,50 kroner. Da selskapet hentet inn penger i forkant av børsnoteringen ble Zaptec priset til 11,25 kroner per aksje. Siden da har aksjekursen altså steget 100 prosent – altså en dobling av verdiene.

Største eier i Zaptec er vindkraftgründer Lars Helge Helvigs konsern Valinor. Han solgte aksjer for 66 millioner kroner i forbindelse med transaksjonen før notering, men er fremdeles største aksjonær med 23,42 prosent av aksjene.

Hans papirgevinst er på 196 millioner kroner siden emisjonen før børsnotering. Helvig, som er Norges største private vindkraftutbygger, har nå aksjer for rundt 390 millioner kroner.

Helvig er ordknapp om den kraftige kursutviklingen, men sier det er kjekt at aksjen går bra, men påpeker samtidig at det ikke betyr så mye da de har en lock-up-periode på seks måneder. Det innebærer at man ikke kan selge før det er gått seks måneder.

– Men Zaptec har en god posisjon i elladermarkedet og vi har veldig tro på selskapet, som er inne i et marked som er en del av en megatrend, sier han.

Analytiker: – Sitter i førersetet

Analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier dekker Zaptec-aksjen.

Han sier selskapet leverte gode tall for tredje kvartal og at de samtidig løftet utsiktene. Zaptec ser nå for seg en omsetningsvekst på 25–30 prosent i 2020, mot tidligere 15–20 prosent.

– Vi ser også at det er sterk vekst i alle markeder. Eksportsalget vokser også og 27 prosent av salget er nå utenfor Norge. Ser man på sammenlignbare selskaper i Europa har også de hatt en svært sterk utvikling. Mange ønsker eksponering mot disse megatrendene, sier Nystrøm.

Han forklarer at elektrifiseringen av bilflåten vil være en av de største megatrendene de kommende tiårene og at elbilladere følger salget av elbiler.

Dersom elbilsalget vokser med 30 prosent årlig i Europa, vil elbiler kun stå for 12 prosent av bilflåten i 2030, ifølge analytikeren, som mener markedet vil vokse i flere tiår.

– Zaptec sitter i førersetet og bør dra nytte av denne sterke veksten, sier han.

Supernovember

Det går også svært godt for Oslo Børs om dagen. Så langt i november har hovedindeksen steget rundt 12 prosent.

Det har investeringsdirektør Robert Næss i Nordea fått med seg. Rundt lunsjtider mandag, da hovedindeksen på tidspunktet var opp 10,6 prosent i november, skrev han følgende på Twitter:

«Hvis det stopper her blir dette den beste novembermåneden noensinne samt den beste enkeltmåneden siden 90-tallet. I de globale markedene må vi 40 år tilbake for å finne en like sterk novembermåned», skrev han.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

«I USA må vi tilbake til 1980, men hvis markedet stiger som ventet i dag nærmer vi oss 1928-nivået», skrev Næss mandag.

Det var bred, men ikke ellevill oppgangen på Wall Street mandag.

  • Dow Jones-indeksen steg 1,60 prosent.
  • Nasdaq Composite steg 0,80 prosent.
  • S&P 500-indeksen steg 1,16 prosent.

– Skal løsne opp

– Det blir en tøff periode med mye lockdown i en periode fremover, men jeg tror at markedet vil se gjennom det nå når vi har fått to vaksiner, sa forvalter Martin Mølsæter til DN mandag.

Mølsæters norske fond First Generator har i stor grad vært investert i såkalte verdiaksjer med tung industrieksponering som led mest under koronakrakket. Når verden nå lysner igjen går det langt bedre med fondet.

Hans største posisjon, industrikonsernet Elkem, har steget 27 prosent i november. En annen stor posisjon, Hydro, har steget 26 prosent i samme periode. Han mener en bør sitte med sykliske aksjer nå, råvarebaserte aksjer som gjerne svinger i takt med verdensøkonomien.

– Det har vært tvangssparing under covid-19. Folk har spart mye penger og nå ser vi at det etter hvert skal løsne opp. Da får du en «catch up-behov» for å kjøpe nye ting. Dingser lages av kobber, aluminium også videre. Så jeg tror markedet i økende grad vil posisjonere seg for det, sa Mølsæter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.