Rett før klokken 16.00 passerte prisen for ett fat nordsjøolje (brent spot) 30 dollar for første gang siden 14. april. De siste ukene har vært ekstremt tøffe for oljebransjen, der manglende etterspørsel som følge av koronaviruset, har ført til en total lammelse av markedet.

De siste dagene har derimot koronarestriksjoner over hele verden blitt lettet, og økonomien i ferd med å åpne igjen. På Oslo Børs ga hoppet i oljeprisen utslag i en oppgang på 0,8 prosent.

  • Oljeaksjen Equinor stiger kraftig 5,65 prosent og er dagens mest omsatte aksje. Aker BP stiger 6,85 prosent i takt med hoppet i oljeprisen.
  • Norwegian faller 9,77 prosent og handles for 4,8 kroner aksjen dagen etter aksjonærene i selskapet godkjente kriseplanen. Selskapet skal i morgen legge frem den kursen for den planlagte emisjonen.
  • Schibsteds internasjonale rubrikkselskap Adevinta økte omsetningen, men fikk et underskudd i første kvartal. Selskapet stiger 8,78 prosent.
  • Tomra, som før børsåpning la frem resultat for første kvartal, stiger mer 3,16 prosent, til tross for underskudd og nedgang i inntektene i årets tre første måneder.
  • Legemiddelselskapet Bergenbio faller mer enn 15,13 prosent etter at selskapet gjennomførte en emisjon på 500 millioner mandag kveld. Selskapet endte mandagen opp mer enn 15 prosent.
  • Orkla faller rundt to prosent fra start etter å ha lagt frem resultater for første kvartal som var rett under analytikernes forventninger.

Ingvild Borgen Gjerde, analytiker i DNB Markets, mener «det ikke henger på greip» at amerikanske børser steg som følge av utsikter til at europeiske land åpner «lockdowns», når børsene i Europa allerede hadde falt mandag.

– At antall nye dødsfall i USA var under 1000 for første gang på en måned, og at noen stater i USA og flere land i Europa er på vei ut av, eller planlegger å komme seg ut av, de strengeste smittevernstiltakene, er mulige forklaringer på det. At europeiske land er på vei ut av lockdown er uten tvil positivt, men at det skal forklare børsoppgang i USA, samtidig som børsene i Europa falt, henger jo ikke helt på grep, skriver Borgen Gjerde i en morgenrapport.

Børsoppgang drevet av stimulansepakker

Mandag stengte nøkkelindeksene på Wall Street bredt opp. Teknologiindeksen Nasdaq var opp drøye 1,2 prosent ved handelsdagens slutt, og var den av de tre toneangivende indeksene som steg mest.

Ingvild Borgen Gjerde, analytiker i DNB Markets.
Ingvild Borgen Gjerde, analytiker i DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)

– At teknologiselskapene, som generelt er mer eksponert mot Kina og dermed følsomme overfor handelsrestriksjoner, steg mest, tyder på at handelsuro ikke var en bekymring som ble viet mye oppmerksomhet blant investorene i går, skriver Borgen Gjerde, som samtidig presiserer at det er vanskelig å forklare de daglige bevegelsene i aksjemarkedet.

Aksjeanalytiker Eskil Garfjell Hansen i Sparebank 1 Markets stiller også spørsmålstegn ved om oppgangen på aksjemarkedene kom for bratt.

Han viser til at Oslo Børs i april steg med over 9,5 prosent, selv med koronapandemien som bakteppe, og konstaterer samme trend for den brede S&P 500-indeksen på New York-børsen og den tyske Frankfurt Dax-indeksen.

– Det store spørsmålet nå er hvorvidt oppgangen kom for brått og var utløst av overdrevet store stimulansepakker fra myndigheter. Det som taler for en ny runde ned er at de realøkonomiske konsekvenser av pandemien vil være gjeldende i måneder fremover og at verktøykassen av kvantitative lettelser og rentekutt nå er brukt opp.

Optimisme i oljemarkedet

Oljeprisen har steget 8,04 prosent i løpet av tirsdagen. Dette er rundt 2,25 dollar høyere enn ved stengetid på Oslo Børs mandag. Siden 27. april har prisen steget over 50 prosent.

«Råolje forlenget oppgangen fra forrige uke blant håp om at det verste er bak oss i etterkant av etterspørselsdestruksjonen på grunn av Covid-19», skriver ANZ-analytikere i et notat, ifølge Platts.

Reuters peker på mulighetene for en forbedret drivstoff-etterspørsel, siden noen amerikanske stater og land, inkludert Italia, Spania og India, har begynt å tillate visse grupper gå tilbake på jobb og har begynt å gjenåpne byggeplasser og parker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.