Før børsåpning tirsdag meldte det kriserammede riggselskapet Fred. Olsen Energy at det har mottatt et indikativt, ikke-bindende forslag for refinansiering av selskapet som er støttet av ulike investorer.

Forslaget består ifølge meldingen av etablering av en finansiell plattform for riggselskapet basert på ny aksjefinansiering, en full konvertering av den utestående obligasjonsgjelden til egenkapital og delvis konvertering av selskapets sikrede gjeld.

Forslaget riggselskapet har mottatt indikerer en verdsettelse av den eksisterende aksjekapitalen og obligasjonsgjelden til rundt ti millioner dollar, tilsvarende 82 millioner kroner.

Til sammenligning var Fred. Olsen Energys markedsverdi før børsåpning tirsdag på 450 millioner kroner. Obligasjonsgjelden er på i overkant av en milliard kroner, som prises til 57 prosent av pålydende. Dersom forslaget går gjennom betyr det dermed at aksjonærene kun vil sitte igjen med småtterier i forhold.

Kraftig aksjefall

Fra start tirsdag faller Fred. Olsen Energy-aksjen over 20 prosent til kurs 5,40 kroner på Oslo Børs. Markedsverdien til riggselskapet er på kort tid blitt barbert til 373 millioner kroner. Det siste året er aksjen nå ned over 74 prosent.

– Forslaget indikerer en langsiktig plattform for selskapet, men det er et forslag og kan endres. Det er ikke akseptert av noen parter ennå, sier Fred. Olsen Energy-sjef Ivar Brandvold til DN.

Han ønsker ikke kommentere hvem tilbudet kommer fra, eller hvordan obligasjonseierne og bankene stiller seg til forslaget.

– Samtalene fortsetter og vi oppfatter at det er konstruktiv dialog. Selskapet ønsker en løsning så raskt som mulig, men den type forhandling tar så lang tid det tar. Dette er en del av forhandlingene, og så får vi se hvordan det utvikler seg, sier Brandvold.

Vurderer deltagelse

Fred. Olsen Energy er i store vanskeligheter og har i løpet av sommeren jobbet sammen med sine rådgivere for å få til en løsning sammen med sine banker, obligasjonslångivere og aksjonærer. Selskapet har slitt tungt etter at det gjorde omfattende og dyre oppgraderinger på flåten av rigger like før oljesmellen traff i 2014. For øyeblikket er det i brudd med lånebetingelsene sine.

Største eier av Fred. Olsen Energy med 51,9 prosent av aksjene er selskapet Bonheur, som i en melding før børsåpning skriver at de vil evaluere enhver deltagelse i en potensiell refinansiering av riggselskapet.

Ingen garanti

Selv om Bonheur er majoritetseier i Fred. Olsen Energy, har selskapet ikke noen juridiske forpliktelser til å redde riggselskapet. Morselskapet har ikke avgitt noen garantier for gjelden i Fred. Olsen Energy.

Balansen i Bonheur er solid, med en kontantbeholdning på 6,2 milliarder kroner og en ekstern gjeld på 3,9 milliarder kroner på selskapets egen balanse.

– Hvor mye av kapitalen kan dere bruke til å være med på å redde Fred. Olsen Energy?

– Vi vurderer hvilke områder kapitalen vår kan kaste best av seg over tid og vi har ingen forpliktelser til å investere i Fred. Olsen Energy kontra andre investeringsområder vi vil vurdere å allokere kapitalen til, sa Bonheurs finansdirektør, Richard Olav Aa, til DN i juli.

(For ordens skyld: Fred. Olsen Energy er kontrollert av Bonheur, Fred. Olsen og familien, som også eier DN-eier NHST Media Group)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Til daglig leder Inge en databedrift. På fritiden ratter han en Ferrari på bane. – Motor er utrolig moro.
Salget av dyre sportsbiler når nye høyder. Det gjelder også interessen for banekjøring.
02:22
Publisert: