Torsdag åpnet Oslo Børs ned over én prosent for andre dag på rad, og har fortsatt fallet utover dagen. I 14-tiden er hovedindeksen ned rundt to prosent.

Børsdebutanten Pexip ble notert torsdag, og aksjen fløy rett til værs. Umiddelbart etter åpning stod kursen i over 90 kroner, mot en emisjonskurs på 63 kroner. I skrivende stund koster én aksje rundt 91,3 kroner, og er opp rundt 1,4 prosent siden åpning.

Tror på ny nedtur

– Det som plager Oslo Børs om dagen er tung syklisk industri, olje og oljeserviceeksponering.

Det sier analytiker Karl Oscar Strøm i Pareto Securities.

Siden bunnen i midten og mot slutten av mars har hovedindeksen på Oslo Børs hentet seg seg inn nesten 20 prosent. Torsdag stengte børsen ned litt over 1,5 prosent til kurs 758,14.

Men det er fortsatt langt unna nivåene hovedindeksen lå på før koronakrisen. Siden børsen krakket i mars har hovedindeksen stengt opp tre dager på rad kun én gang. Det var helt i slutten av samme måned.

Strøm i Pareto spådde i april at det vi stod overfor en «rollover», altså at man først hadde den opprinnelige nedturen, så en korrigering, og så en ny nedtur.

Han gjentar i dag at dette er klassiske indikatorer i et såkalt bjørnemarked, altså et marked der nedgangen har vært til stede over tid.

– Det korte svaret på om vi står overfor en ny nedtur er ja. Det er en klassisk markedsdynamikk i bear-markets at det er en sur periode med fallende topper og bunner. Det er lett å spå de to første tingene som skjer, med det initielle sjokket i økonomien og så en korrigering. Det tredje, hvor stor og hvor lang nedturen igjen vil bli, er vanskeligere å si, medgir Strøm.

Første handelsdag for videoteknologiselskap

Videokonferanseselskapet Pexip har torsdag sin første handelsdag på børsen. Strøm kaller børsnoteringen et lyspunkt, og peker på at interessen for aksjen har vært enorm i tiden før børsnoteringen.

Som kjent ble aksjen overtegnet i 20-gangeren av private og institusjonelle i forkant av første handelsdag på børs. Emisjonskursen var på 63 kroner og handles til over 90 kroner i minuttene etter åpning. Med det er markedsverdien opp nesten tre milliarder kroner ved børsnotering.

Det betyr at selskapet på få minutter har økt markedsverdien med nesten tre milliarder kroner. Før børsnoteringen var selskapet verdsatt til rett over seks milliarder kroner.

– Det er lenge siden vi har hatt noe sånt, og man husker hvordan Tandberg-aksjene gikk i sin tid. Sammenligner man med Zoom, så er det spennende med Pexip siden det kan kobles opp mot alle systemer, sier Strøm.

Tror ikke på V-formet oppgang

Analytikeren mener det skal mye til for at man ser nye topper med det første.

– Jeg er ikke «doom and gloom», men dette er et traders-market med kjempemuligheter begge veier. Men sol i fjeset og medvind i seilene tror jeg det blir en stund til vi ser igjen, sier Strøm.

Han peker også på at selv om aksjemarkedet har hentet seg inn etter bunnen, så er ikke tilfellet det samme i kredittmarkedet. Strøm tror ikke på en V-formet oppgang der markedet henter seg raskt inn igjen, og advarer om at det vil ta tid før det er tilbake til normalen.

– Man har selskap etter selskap som nå får dårligere finanser som følge av koronautbruddet, som må gjøre justeringer som kan innebære å ta opp mer gjeld eller kutte i kostnader. Man ser det også i kvartalsrapporteringen at selskapene trekker eller lar vær å guide på fremtidige utsikter, fordi det er så usikkert, sier Strøm.

Frykt for ny handelskrig

På Wall Street har stemningen så langt denne uken surnet betraktelig etter en forsiktig start. Mandag stengte de tre toneangivende indeksene, Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones, noe opp, men har i dagene siden pekt markert ned ved stengetid.

Onsdag ble en ny dag med nedgang, etter at USAs sentralbanksjef Jerome Powell gikk ut og tegnet et dystert bilde av den amerikanske økonomien som er utsatt for «et smertenivå som er vanskelig å fange med ord».

Deretter fulgte president Donald Trump opp med en rekke Twitter-meldinger hvor han adresserte uroen i forholdet til Kina.

Meldingen bidrar neppe til å lette forholdet mellom de to landene. Muligheten for en ny handelskrig mellom dem har tynget markedene den siste tiden, og trusler om brede sanksjoner mot Kina fra den Trump-allierte senatoren Lindsay Graham bidro til fallet på Wall Street tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.