Uroen i verdensmarkedene har bidratt til å sende Oslo Børs tilbake til start.

Tirsdag startet med nytt fall. Og på et tidlig tidspunkt av børsdagen var oppgangen for året visket bort. Senere hentet børsen seg inn igjen. Spesielt for Oslo Børs, slår ytterligere oljeprisfall hardt inn og bidrar til å sende oljerelatert sektor utforbakke.

Men generelt tynger bekymringer for svakere vekst i verdensøkonomien etter stadige tilspissinger i handelskonflikten mellom USA og Kina.

Samtidig bidrar usikkerhet rundt budsjettsituasjonen i Italia negativt, parallelt med at både amerikanske og europeiske stimulitiltak vil være avsluttet ved årsslutt.

Les også: Markedsuroen: Alle ser på feil krisesignal dnPlus

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management stusser over at selskapenes inntjening er opp 17 prosent på verdensbasis i 2018, mens verdens børsmarkeder er ned rundt seks prosent. Det tilsvarer et avvik på 23 prosent.

«Klart billigere»

Det unormale i at børsenes utvikling går imot selskapenes resultater, er sjelden, men forekom så sent som i 2011, påpeker forvalteren.

– Det gjør det mye mer spennende. Markedet fremstår som klart billigere, og det er frykt som driver ned aksjemarkedet. Da er det en god sjanse for at frykten er ubegrunnet, og det gjør utfallet litt bedre for neste år, sier Næss til DN.

Han er ikke overrasket over markedsuroen i seg selv, men finner det spesielt at børskursene til de grader har gått motsatt vei når selskapenes inntjening i år har overgått de fleste forventninger.

– Ting har gått bedre enn ventet, og så har aksjekursene vært svakere enn ventet. Jeg hadde ikke gjettet på dette utfallet for ett år siden, sier Næss.

«Stort misforhold»

Han støttes av aksjestrateg Kristian Tunaal i Alfred Berg.

– Det er et stort misforhold mellom sentimentet i markedet, som er styrt av politikk, og de fundamentale forhold, som ikke ser verst ut i det hele tatt, sier Tunaal.

Aksjestrategen viser til at ledende økonomiske indikatorer, som industriindeksen ISM og produksjonsindeksen PMI i USA, ligger høyt og indikerer fortsatt god økonomisk vekst. Indeksene, som historisk har vist seg å være pålitelige indikatorer for de økonomiske konjunkturene, støttes også av analytikernes forventninger til amerikanske selskapers inntjening i 2019, påpeker han.

– Amerikas økonomi er verdens største, og USAs betydning for verdensøkonomien er større enn Kinas, sier strategen.

Kina-frykt

Han tror markedet akkurat for øyeblikket er mer bekymret.

Bakteppet er ikke bare USA-president Donald Trumps stadige Kina-angrep via Twitter, men hans kinesiske motpart, Xi Jinpings 80-minutters tale på kinesisk fjernsyn mandag.

– Han sa vel rimelig klart at ingen skal fortelle Kina hva de skal gjøre, og det er jo ikke akkurat noen la-oss-bli-enige-tone, sier Tunaal.

– Vi er litt tilbake der vi startet, sier Kristian Tunaal i Alfred Berg.
– Vi er litt tilbake der vi startet, sier Kristian Tunaal i Alfred Berg. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Aksjestrategen påpeker også at makrotall fra Kina vært svakere den siste tiden.

Kombinert med en kraftig gjeldsoppbygging det siste tiåret, er dette vel så viktig et poeng for utsiktene i kinesisk økonomi som forholdet til vesten, mener han.

– De har en gjeldsdrevet økonomisk fremgang som ikke er bærekraftig over tid, sier Tunaal.

Europa-nøtt

Markedet påvirkes heller ikke av handelskonflikt og Kinas gjeldssituasjon alene.

Den fastlåste budsjettsituasjonen i EU-nasjonen Italia skaper også bekymring for de økonomiske utsiktene i Europa, påpeker Alfred Berg-strategen.

Parallelt skrur Den europeiske sentralbanken igjen pengekranen når den fra nyttår stanser tilbakekjøpsprogrammet av obligasjoner som siden finanskrisen har tilført likviditet i markedet.

Les også: Kinas president Xi Jinping: – Ingen kan diktere Kina

Selv om normalen er at man ikke har denne type tiltak, og at avslutningen har vært «verdens mest varslede begivenhet», bidrar også stimuliavslutningen negativt, mener aksjestrategen.

– Hadde alt vært enkeltfaktorer hadde markedet ikke hatt noen problemer med å absorbere dem. Når alle faktorene kommer oppå hverandre skaper det bekymring, sier Tunaal.

Oljeskrell

Uroen smitter også over på Oslo Børs, som i tillegg trekkes ned av ytterligere oljeprisfall.

Mens en lav oljepris for verden som helhet er en fordel, tynges den norske kronen, og oljerelaterte aksjer, som Equinor og Aker BP, faller markert.

I den grad analytikernes forventninger til selskapenes inntjening neste år er blitt endret, står så energirelaterte aksjer for over halvparten av nedjusteringene, der det ventes noe lavere marginvekst, påpeker Næss i Nordea.

«Hyggelig opptur»

Hovedbildet er imidlertid at markedet forventer inntektsvekst og sterke resultater fra selskapene generelt også i 2019.

– Ser man nærmere på det, har analytikerne nesten kun gjort endringer i første kvartal neste år. Det antyder at de er blitt mer usikre på grunn av et mer volatilt marked. Når vi så kommer til januar er det en god sjanse for at selskapene sier at det ser bra ut. Da kan det bli en veldig hyggelig opptur, sier Næss.

Les også: Investeringsdirektør Robert Næss: – I min verden har prisene gått ned

At forventningene til selskapenes inntektsvekst neste år har holdt seg uforandret de siste to månedene, tross utsikter til handelskonflikt og bekymringer rundt økonomisk vekst, gjør ham også styrket i påstanden.

– Historisk sett skal makrotallene være skikkelig dårlige for å påvirke selskapene. Det er i inntjeningen jeg tror nøkkelen ligger, sier Næss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Usikker på hva slags portvin du skal velge til jul? Da har DNs vinekspert noen tips til deg
02:17
Publisert: