September, som av flere omtales som en av de mer urolige børsmånedene i kalenderen, har vært preget av Evergrande-krisen, rentebeskjeder, nedtrappingsvarsel og oljeprishopp.

For knappe to uker siden fikk Oslo Børs en av årets så langt verste dager, da Evergrandes gjeldssituasjon for alvor ga utslag i markedet. Hovedindeksen på Oslo Børs er tross den noe ruglete utviklingen i september fortsatt på rekordnivåer, og den foreløpige toppnoteringen kom helt i starten av måneden.

Samtidig har det vært en dreining vekk fra de såkalte vekstaksjene i årets første høstmåned. Det gir milliardær og Aker-eier Kjell Inge Røkke grunn til å smile.

Fire av ti

På listen over aksjene på hovedindeksen på Oslo Børs som har gjort det best i september er nemlig fire av elleve kursvinnere Aker-selskaper. Listen er oppdatert noen timer før børsslutt på septembers siste handelsdag.

Aker BP, som har nytt godt av den stigende oljeprisen, har steget 24,32 prosent og er det Aker-selskapet som har gjort det best på børs i september. Etter oljeselskapet følger oljeserviceselskapet Aker Solutions med en oppgang på 19,57 prosent, mens fornybarselskapet Aker Horizons og Aker steg henholdsvis 11,5 og 10,2 prosent.

Sett bort fra Aker Horizons, der Røkkes fornybarsatsinger er underlagt, kan oppturen for de øvrige Aker-vinnerne tilskrives stigende oljepris og lange, amerikanske renter. Både Aker BP og Aker Solutions er som kjent eksponert mot oljeindustrien, mens morselskapet Akers mest verdifulle eiendel er nettopp Aker BP.

Renten på amerikansk statsgjeld med løpetid på ti år, ofte omtalt som «tiåringen», har steget betydelig siden forrige ukes Fed-møte og ligger på rett over 1,5 prosent, det høyeste siden juni.

At de lange rentene stiger, er potensielt dårlig nytt for de såkalte vekstaksjene.

Disse selskapene har ofte forespeilede inntekter ett eller flere år frem i tid. Det gjør at nåverdien av vekstselskapenes kontantstrøm faller i verdi, og i teorien blir mindre attraktivt å investere i. For de såkalte verdiaksjene, altså selskaper som prises basert på nåværende inntjening, og som gjerne allerede har en solid inntektsbase, er økningen i lange, amerikanske renter godt nytt.

Shipping, olje og kreftvaksine

Månedens desiderte vinner er imidlertid kreftvaksineselskapet Ultimovacs, som har steget 54,1 prosent. Selskapet, som er verdsatt til 4,4 milliarder kroner på Børsen, har investor Bjørn Rune Gjelsten som største eier og Stein Erik Hagens Canica som nest største eier.

Ellers på listen over kursvinnerne i september er John Fredriksens Frontline, med en oppgang på 31 prosent og oljeselskapet DNO som har steget rett over 26 prosent. Det Trondheim-baserte oljeselskapet Okea steg 31,4 prosent.

Andre vinnere er Equinor, shippingselskapet Flex LNG og rederiet Stolt-Nielsen.

Månedens desiderte taper er fornybarselskapet Vow, som før septembers siste handelsdag har falt 16,9 prosent. Blant de øvrige kurstaperne er blærekreftselskapet Photocure (ned 16,5 prosent) og kreftbehandlingsselskapet PCI Biotech Holding (ned 16 prosent).

Forsikte investorer

Tidligere denne uken har flere forvaltere og investorer sagt til DN at de har en forsiktig tilnærming til markedet om dagen. Odin-forvalter Vigdis Almestad er ikke i tvil om at prisingen av aksjer for øyeblikket er «dyrt og dyrere enn det pleier å være», og forklarer det med den fortsatte nullrente-situasjonen.

Hun mener prisveksten skaper uro.

– Spørsmålet er om det er forbigående eller varig, og det er nettopp den usikkerheten som skaper uro, sa Almestad til DN onsdag.

Investor Peter Hermanrud uttalte tidlig denne uken at han ser tre åpenbare utfordringer i markedet, mens investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener mener det nå er tiden for å sitte stille i båten og ri av stormene.

– Vi er veldig forsiktige. Vi er engstelige for andre kvartalsresultatene og statsbudsjettet. Nå gjelder det bare å stå i det de neste par månedene, sa Sissener.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.