– Jeg tror til en viss grad at markedet leter etter en unnskyldning til å ta litt gevinst, sier aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper.

Råvare- og industriaksjer falt mest på Oslo Børs mandag. Dette tyder på at det er litt bekymring for at forventningene til den økonomiske veksten har vært litt for optimistisk, ifølge Harper.

– Markedet er noe sårbart fra et prisingsperspektiv, sier han.

Oslo Børs åpnet friskt etter to dager med oppgang forrige uke, men halvannen time inn i dagens handel hadde hovedindeksen snudd i minus.

Resten av dagen har vært preget av en svak nedgang, og indeksen endte ned 0,72 prosent.

- Litt i konsolideringsmodus

Kongsberg Automotive er børsens fjerde mest omsatte aksje mandag, og falt kraftig. Ved stengning er kursen til bildelselskapet ned over 17 prosent.

Aksjekursen er likevel opp over 100 prosent siden slutten av april. Selskapet maktet i slutten av april ikke å hente penger til en kriseemisjon og avlyste generalforsamlingen, etter at aksjen hadde falt kraftig over lengre tid. Men i etterkant av den mislykkede emisjonen har aksjen steget kraftig, og omsetningen har til tider vært skyhøy.

De tre selskapene som er mest omsatt i dagens handel er Equinor, DNB og Aker BP.

  • Equinor opp 0,1 prosent
  • DNB ned 1,2 prosent
  • Aker BP ned 1,6 prosent

Harper mener oppgangen som har vært i markedet priser inn en v-bunn for økonomien, men at det er for tidlig å konkludere.

Med unntak av Equinor så er mesteparten innenfor energi i minus, også i USA er dette blant de svakere sektorene. Dette til tross for at Saudi-Arabia ønsker å kutte i produksjonen.

– Markedet er litt i konsolideringsmodus i dag, sier Harper.

Kjerneinflasjonen steg mer enn ventet

Mandag ble det klart at kjerneinflasjonen (KPIJAE), som er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var opp 2,8 prosent på årsbasis i april 2019. På månedsbasis var KPIJAE opp 1,1 prosent, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.

Ifølge estimater innhentet av TDN Direkt var kjerneinflasjonen på forhånd ventet å stige med 2,1 prosent.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov skriver imidlertid i sin morgenrapport at inflasjonstallet bør tolkes med varsomhet.

«Som følge av nedstengningene falt nemlig store deler av tjenestekonsumet helt bort i april. Dermed har det heller ikke vært mulig å måle prisutviklingen. For tjenester hvor konsumet har vært tilnærmet null, har SSB valgt å fremskrive prisendringene med total KPI fra mars til april», heter det i rapporten.

Oljeprisen fikk et hopp

Rett etter klokken 14.00 hoppet spotprisen for nordsjøolje over fire prosent, men har trukket seg noe tilbake.

Prishoppet kommer i etterkant av at flere medier melder om at Saudi-Arabia skal kutte ytterligere i produksjonen. Saudi-Arabia har pålagt det statlige oljeselskapet Saudi Aramco å kutte produksjonen med ytterligere en million fat pr dag i juni, skriver TDN Direkt.

Oljeprisen har falt som en sten i løpet av året som følge av en kollaps i etterspørselen. I tillegg har frykten for at oljelagre skal fylles opp sendt prisen ned flere ganger. I april ble Opec+ enige om en kuttavtale for å balansere markedet. Kuttene som Saudi-Arabia annonserte mandag kommer i tillegg til disse kuttene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.