Saken oppdateres.

Mandag åpnet børsuken med et forsiktig fall på rundt én prosent, men en drøy halvannen time ut i handelen har fallet tiltatt i styrke. I 10.40-tiden er hovedindeksen på Oslo Børs ned rundt tre prosent.

Børsen har ikke opplevd et like kraftig fall siden 11. juni, da hovedindeksen stengte ned 3,09 prosent.

– Ser man på internasjonale markeder så er sensommeren og september ofte urolig. I tillegg har vi sett at i valgår, så mister aksjemarkedene ofte farten i forkant av valget, før man får en rekyl opp igjen når valget er over. Det er klart at sentimentet i USA spiller over her, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea.

Valget i USA

Han finner ikke én særskilt grunn til nedgangen mandag, men påpeker at markedet har vært urolig siden starten av måneden.

– Det tynges av virusspredningen i Europa og frykt for ny nedstengning. Gjeninnhentingen har vært veldig kraftig, så det er god mulighet for en korreksjon nå. Den optimismen som markedet bygget på i sommer er kanskje blitt borte nå, med en frykt for at gjeninnhentingen blir svakere fremover, sier Bruce.

Han trekker videre frem helgens bortgang av høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg, som har gitt en ny dimensjon og økt usikkerhet i en allerede betent valgkamp i USA.

Både Donald Trump og flere republikanske senatorer har uttrykt et ønske om å nominere en ny kandidat for å fylle hennes plass før valget – en kandidat som da trolig blir en langt mer konservativ dommer enn Ginsburg.

Markedet relativt høyt priset

Som kjent sitter en høyesterettsdommer i USA for livet, eller frem til vedkommende selv velger å gå av. Presidenten som nominerer en ny dommer til USAs høyesterett får dermed muligheten til å forme lovgivningen i landet langt utover fire år.

– Usikkerheten rundt valget tynger markedene. Dette gjør ikke situasjonen noe lettere, mener Bruce.

Han får støtte fra aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets, som også mener det ikke er en veldig overbevisende enkeltgrunn som forklarer mandagens fall.

– Det blir litt tilfeldigheter når flere ting skjer samtidig. Men det må nok ses litt i lys av at markedet er relativt høyt priset. Da tåler man ikke dårlige nyheter på samme måte som når markedet er priset på moderate nivåer, sier Harper.

– Man har jo fått en veldig sterk oppgang siden bunnen i mars. De aller fleste vil nok innrømme at den har vært litt vel sterk i forhold til hva man hadde sett for seg, selv om Oslo Børs har hengt litt etter sammenlignet med det øvrige Norden, legger han til.

Kraftig fall for Nel

Hydrogenselskapet Nel faller kraftig, rundt 15 prosent. Aksjen har vært dagens mest omsatte fra start, og er også den som faller mest ut på formiddagen.

Det kommer etter at det før åpning på børsen ble klart at Nikola-grunnlegger og nå tidligere styreleder Trevor Milton er ferdig i selskapet. Nikola, som lager elektriske kjøretøy for transportbransjen, har hatt et par turbulente uker, og har blant annet blitt anklaget for bedrageri.

Selskapet har avfeid ryktene som upresise og usanne.

Det norske hydrogenselskapet Nel har som kjent en partnerskapsavtale med Nikola, og eier 1,1 millioner aksjer i selskapet.

– Vi har jo vært i dialog med dem i forkant av denne nyheten. Mark Russell forblir CEO, og han understreker at strategien forblir uendret, og det samme gjør deres forpliktelser til oss forblir uendret, sier Nel-sjef Jon André Løkke til DN.

– Jeg synes Trevor er en herlig fyr og synes det er trist, men om det er en riktig avgjørelse får de som er oppe i det avgjøre, legger Nel-sjef Løkke til, og sier avgangen ikke endrer noe for dem.

Tror på kortsiktig turbulens

Leif Eriksrød leder aksjeteamet i Alfred Berg. Gjennom fondet Gamba eier Alfred Berg over ti millioner aksjer i Nel. Det tilsvarer en eierandel på 0,7 prosent.

Eriksrød tror sjefsavgangen i Nikola kan gi Nel-aksjen noe turbulens i starten.

– Det blir nok noe turbulens i starten, men på lengre sikt tror jeg ikke det har så mye har så mye si, sier han.

Alfred Berg har gjennom året solgt seg gradvis ned i Nel. Akjonærlistene viser at de ved inngangen av året satt på knappe 35 millioner aksjer. I samme periode har kursen på Nel-aksjen gått i været. Så langt i år har den steget med over 100 prosent.

– Først og fremst har vi solgt oss ned på grunn av at kursen har steget så voldsomt. Vi eier fortsatt en del aksjer og ønsker fortsatt eksponering mot dette markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.