Oslo Børs åpnet med et tungt fall onsdag morgen etter en blytung børsdag på Wall Street kvelden før. På det meste var hovedindeksen ned nærmere 3,5 prosent, men børsen hentet seg kraftig inn igjen i løpet av dagen og endte ned 0,95 prosent.

Totalt er Oslo Børs ned rundt 5,5 prosent den siste uken. Porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning mener dette er en korreksjon.

– Vi er i en korreksjon, sier han.

«Dette er ikke svartedauden»

Det er ventet at koronaviruset vil gå ut over reiselysten til folk, noe som er grunnen til at flyaksjer rammes hardt på børsen. Norwegian er det selskapet som har falt nest mest på Oslo Børs den siste uken med en nedgang på rundt 35 prosent.

Det er kun Northern Drilling som har prestert dårligere, med et fall på nesten 50 prosent.

Norwegian og SAS falt henholdsvis snaue 12 og 9 prosent onsdag, etter at sistnevnte varslet et inntektsbortfall på 200 millioner svenske kroner som følge av koronaviruset.

Både i Norden, Europa og USA tar børsfallet en liten pustepause onsdag ettermiddag, men likevel er ikke Tunaal sikker på at børsfallet er over.

– Jeg tør ikke love at det stopper på disse nivåene. Det kan godt hende det skal lenger ned, men hva det nå enn er så kommer dette til å gå over. Dette er ikke svartedauden, sier han.

«Så ikke den komme»

Tunaal bemerker hvordan stemningen i markedet skiftet over helgen. Fredag forrige uke mente de fleste at Kina var i ferd med å få kontroll over koronaviruset. Mandag stupte Oslo Børs.

Tre scenarier: Hvis du synes koronaviruset er skummelt, vil du ikke like scenario 2 og 3
Dette tror ekspertene er de fremtidige scenariene for koronaviruset.
00:48
Publisert:

– Jeg så ikke den komme da jeg gikk fra jobben fredag ettermiddag. At Oslo Børs skulle falle fire prosent på mandag, sier Tunaal.

Porteføljeforvalteren mener tiltakene for å begrense smitten vil ramme den økonomiske utviklingen.

– Veksten i andre halvår blir lavere på grunn av dette nå når de stenger ned byer i Italia og Wuhan i Kina som tross alt er en ganske stor by. Både i første og andre kvartal vil det nok komme flere resultatvarsler hvor det skyldes på koronaviruset, sier Tunaal.

Likevel forteller porteføljeforvalteren at de foreløpig har gjort få endringer i porteføljen.

– Når du ikke vet hva du skal gjøre, bør du heller ikke gjøre det basert på en antagelse om at dette går over. Hvis man har solgt alle aksjene man trodde på skal man ha full klaff for å komme inn igjen på riktig tidspunkt. Prøver du på markedstiming skal du treffe begge ganger. Vi kommer ikke til å gjøre store endringer for da risikerer man å selge aksjer til dårlige priser og kanskje kjøpe igjen også på dårlige priser.

Ser etter kjøpsmuligheter

Porteføljeforvalter Niklas Hallberg i KLP Kapitalforvaltning forbereder seg på flere uker med uro som følge av koronaviruset. Han påpeker at veksten på europeiske børser har vært svært god det siste året, og at fallhøyden derfor er stor.

– Typisk har vekstaksjer blitt høyt priset, og de aksjene reagerer mest nå i uroen. Det er aksjer som har vært populære på grunn av en eller annen form for vekst-story, men det er vanskelig å si hva som er riktig prising uten å ha fundamentale faktorer å bygge det på, sier Hallberg.

Han merker seg at uroen slår ut på hele børsen, og ikke bare i de åpenbare sektorene.

– Det vi vet er at dette er en influensa som sprer seg raskt, og at den på grunn av tiltak vil ramme økonomisk vekst. Vi er på utkikk etter aksjer som vi mener faller for mye. Før koronaviruset hadde for eksempel mange sykliske aksjer begynt å se rimelige ut og her kan det finnes muligheter nå.

Hallberg tror bølgen av salg kan føre til en ketchupeffekt når uroen legger seg.

Ikke tiden for å ta risiko

– Det at konsumentene holder seg unna butikkene, og fabrikker ikke har kunnet produsere fordi arbeidskraft er blitt stengt ute, betyr ikke at etterspørselen ikke er der. Når den kommer tilbake, kan den gjøre det veldig fort, sier han.

Han tror ikke dette er tiden for å ta stor risiko, selv om mange aksjer nå kommer på billigsalg.

– Mitt hovedbudskap er at man ikke skal være for kjekk og bastant nå. Det gjelder å være balansert. Vi har ikke en sterk mening om markedsretningen på kort sikt midt oppe i dette. Det vi ser etter er gode relative kjøp og salg innenfor samme sektor. Dette er et marked hvor enkeltaksjer beveger seg i utakt – og det skaper muligheter for å skape noen meravkastningskroner, sier Hallberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.