Gjennom 2020 hadde Oslo Børs en enorm pågang av nye aksjonærer og rekordmange unge kastet seg på aksjemarkedet. Den sterke trenden har fortsatt i første kvartal 2021.

Tall fra Aksje Norge og Euronext VPS sammenstilt i en ny rapport, viser at 514.000 privatpersoner eide aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs' markedsplasser ved utgangen av mars. Ved årsskiftet var det 476.000 aksjonærer. Av økningen på 38.000 på tre måneder, er cirka 15.000 under 30 år.

Veksten blant unge overrasker

– Det er en fortsettelse av trenden vi så i fjor. Jeg er litt overrasket over at det er så mange unge nye aksjonærer på børs. Tradisjonelt har aksjemarkedet vært for de eldre, og gjerne de formuende, sier daglig leder Kristin Skaug i Aksje Norge.

Fantasyfond: Jonathan Castro har vært på Norgesturné og tjent penger. Nå skal han investere dem i aksjer
Artist og skuespiller Jonathan Castro får en innføring i aksjemarkedet av Kristin Skaug i Aksje Norge.
02:46
Publisert:

Aksje Norge er en stiftelse som jobber for å øke nordmenns kunnskap om aksjer og aksjemarkedet, stiftet blant annet av Oslo Børs.

Blant de sentrale funnene i rapporten er følgende:

  • Aldri før har så mange eid aksjer. Den private aksjeformuen er i snitt på 304.000 kroner i papirverdier.
  • 35 prosent av alle børsens investorer er under 40 år.
  • Første kvartal 2021 har den største kvartalsvise veksten noensinne i antall nye aksjonærer, med en vekst på 36.755 personer.
  • 47 prosent av alle nye aksjonærer er yngre enn 40 år.
  • Fortsatt eier flest aksjer notert på hovedlisten, men stadig flere investerer i selskapene på Euronext Growth (tidligere Merkur Market).
  • Rundt 40 prosent av aksjonærene er kun investert i én aksje.

Børsen har vært åpen i 63 dager. Gitt åpningstiden på 7,5 time, har børsen vært åpen i 28.350 minutter så langt i 2021. Med 38.000 nye aksjonærer betyr det minst én ny aksjonær for hvert minutt børsen har vært åpen.

– Det i seg selv er ganske voldsomt, sier Skaug.

Flertallet av nye aksjonærer på Euronext Growth kommer som følge at av eierskap i selskap på hovedlisten er skilt som egen virksomheter på førstnevnte: Aker Solutions hadde 25.000 aksjonærer sommeren 2020 da det skilte ut og noterte Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture på Euronext Growth.

Rapporten slår fast at det statlige oljeselskapet Equinor fortsatt er selskapet med flest aksjonærer, etterfulgt av det kriserammede flyselskapet Norwegian.

Kjell Inge Røkkes fornybarsatsing Aker Horizons, ledet av sønnen Kristian Røkke, fikk flest nye aksjonærer i første kvartal med i overkant av 16.000 nye aksjonærer. Selskapet ble notert på Euronext Growth i januar.

– Det er ganske stort, sier Skaug om at relativt nylig notert selskap har opparbeidet seg en såpass stor aksjonærbase.

Silisumprodusenten Rec Silicon og e-læringsselskapet Kahoot hadde begge nesten en dobling i antall nye aksjonærer i løpet av første kvartal.

– Jeg får stadig flere telefoner fra skikkelig nybegynnere som aldri har spart utenom konto. Et spørsmål som ofte dukker opp er om man skal velge aksjer eller bitcoin. Noen nye er ganske uerfarne, men det er positivt at de søker informasjon, sier Skaug.

Siden før koronapandemien har mer enn 130.000 nye privatpersoner begynt å handle aksjer og egenkapitalbevis på Oslo Børs, ifølge rapporten fra Aksje Norge.

DNs aksjekurs: Slik setter du sammen en portefølje av aksjer
En portefølje av aksjer, er når du har flere ulike selskaper i ulike bransjer, ulike regioner og kanskje ulik alder på selskapene. Det er sjeldent smart å kjøpe bare én aksje. Kommentator i DN, Anita Hoemsnes forklarer deg hvorfor.
01:55
Publisert:

– Det jeg fortsatt er bekymret over, er at mange kun eier et fåtall ulike aksjer for å sikre en veldiversifisert portefølje. Men vi ser en marginal bedring her, sier Skaug.

Kraftig økning hos Nordnet

Også nettmeglertjenesten Nordnet har merket den kraftig tilstrømmingen av nye aksjonærer på børsen. I mars kom tall som viste at Nordnet hadde fått om lag 43.045 nye norske kunder, en økning på 162 prosent målt mot samme periode i fjor. Av Nordnets totale norske kundetilstrømning i år var 27.077 av dem i aldersgruppen 22–40 år.

– Jeg tror stadig flere unge voksne finner veien til aksjemarkedet av flere grunner. Den ene grunnen er de lave rentene, så skal du finne en reell avkastning blir man nødt til å investere sine penger i aksjemarkedet. En annen grunn er nok at man ser en generelt større interesse for børs og finans enn tidligere, som også er gledelig. Jo tidligere man starter i aksjemarkedet, jo bedre vil man også bli som investor, sa Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen i mars.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.