Alt ligger til rette for et betydelig børsfall i Norge torsdag.

Wall Street falt kraftig onsdag og gikk på sitt største endagsfall siden februar. Uroen i markedet har spredt seg som ild i tørt gress til Asia, der børsene i Kina og Japan er ned over fire prosent. I tillegg har oljeprisen falt med tre dollar på bare halvannet døgn. Dårlig nytt for en oljebørs som Oslo Børs.

– Det er få som sitter klare med kjøpsknappen. Selvfølgelig kommer den ikke til å stige. den kommer til å falle tilbake. Om det er blir to, tre eller fire prosent er litt hipp som happ, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Asset Management til DN.

Renten får skylden

Fra de fleste hold blir den nylige renteoppgangen i USA pekt på som den utløsende faktoren for børsfallet. Det, i tillegg til at tiårsrenten på amerikansk statsobligasjoner, ofte kalt tiåringen, har økt en god del de siste dagene.

– Renter er nok hovedårsaken. Det er frykt for at renten skal opp raskere akkurat som vi så i starten av året, sier Rein.

Da falt Wall Street med ti prosent, en klassisk korreksjon.

– Normalt sett går renteoppgang og børsoppgang hånd i hånd på lengre sikt, men akkurat nå har markedet vansker med å håndtere det. Men det pleier å være kortsiktig. Rentene er lave i utgangspunktet. Vi har trodd at tiåringen skal stige mer enn den har gjort, og at den stiger er en positiv bekreftelse på at også børsen skulle stige. Ofte trigger det markedsuro på kort sikt, men når markedet får summet seg litt pleier man å ta det som et tegn på videre børsoppgang, sier Rein.

Ikke bekymret

Samtidig peker han på Det internasjonale pengefondets (IMF) nedrevidering av veksten i global økonomi som noe som kanskje får markedet til å stille spørsmål ved om økonomien er så bra som man tror. I tillegg har man en giftig cocktail av handelskrig og politisk og økonomisk uro i Italia.

– Og sist men ikke minst går vi inn i rapporteringssesongen som kommer til å bli meget bra, men guidingen har vært litt negativ, sier Rein, som likevel fortsatt har svært god tro på aksjemarkedet.

– Det blir verre før det blir bedre igjen, med mindre vi går inn i en ny nedtur, men det tror jeg ikke, sier han.

Største fall på to år

Teknologisektoren har fått hardest medfart denne gang. Teknologibørsen Nasdaq falt 4,08 prosent onsdag, det kraftigste fallet siden juni 2016.

  • Microsoft falt 5,43 prosent.
  • Netflix falt 8,38 prosent.
  • Amazon falt 6,15 prosent.

I førhandelen er Nasdaq-børsen allerede ned over fem prosent torsdag morgen. Det er dog veldig tidlig selv i førhandelen og antagelig få handler som kan påvirke kursen mye.

Oljeprisen faller

Samtidig har oljeprisen falt tre dollar det siste halvannet døgnet. Ifølge Bloomberg kommer det som en direkte konsekvens av at børsene faller.

– Dette er en typisk smitteeffekt og olje blir truffet av en bred «sell off» i risikable verdipapirer nå som handelskrigen gjør markedet bekymret for global etterspørsel. Hvis det ikke var for handelskrigen ville oljemarkedet antagelig beholdt momentumet på økende tilbudsrisiko, sier råvareanalytiker Will Yun i Hyundai Futures Corporation til Bloomberg.

I tillegg har Saudi-Arabia i flere omganger fortalt omverdenen at de står klare med ekstra oljefat for å dekke opp bortfall fra andre nasjoner. Blant annet sa kongedømmet onsdag at det ville importere mer olje til India som har blant verdens mest hurtigvoksende oljeetterspørsel.

Selv om oljeprisen har falt en del tilbake mener Leif-Rune Rein at Oslo Børs fortsatt har god støtte i oljeprisen.

– Det er fremdeles god støtte, sier han.

Slik går det i Asia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Nikkei i Japan: ned 4,20 prosent.
  • Hang Seng i Hongkong: ned 3,90 prosent.
  • Shanghai-børsen i Kina: ned 4,94 prosent.
  • Sør-Korea: ned 3,81 prosent.
Arkitekturprofessor om Røkkes skyskraper-drøm:
– Den som er høyest, er best. Behøver ikke si mer
01:19
Publisert: