Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen med en nedgang på 0,3 prosent.

De tre grønne aksjene Nel, Quantafuel og Vow endte dagen som mest omsatte aksjer.

Hydrogenselskapet Nel ble dagens mest omsatte aksje, etterfulgt av avfallshåndteringsselskapet Quantafuel og utstyrsleverandøren Vow.

Vow steg fra start med i overkant av syv prosent, før den stupte omtrent 14 prosent på ettermiddagen og falt ned syv prosent mot forrige stengekurs. Aksjen hentet seg så inn og endte relativt flatt opp 0,8 prosent.

Nel endte dagen med et fall på 7,3 prosent og Quantafuel med 7,2 prosent.

– Quantafuel var vel opp litt over 200 prosent og Nel over 150 prosent på børsen så langt i år, og med så heftige svingninger er det naturlig at ting får seg en justering, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Nikola, en av Nels viktigste kunder, fikk sist uke mye oppmerksomhet for en Hindenburg Research-rapport. I rapporten ble det hevdet at Nikola er «ren svindel», og toppsjefen Trevor Milton de siste dagene har gått hardt ut mot anklagene på Twitter. I et offisielt motsvar til rapporten fredag skrev selskapet at påstandene ikke er riktige og at de ikke har noe å skjule.

«Vi har hentet inn omfattende bevis, inkludert opptak av telefonsamtaler, tekstmeldinger, private eposter og fotografier, som viser dusinvis av falske uttalelser fra Nikolas grunnlegger Trevor Milton. Vi har aldri sett bedrag på dette nivået i et børsnotert selskap, særlig av denne størrelsen», skriver Hindenburg i rapporten.

Nikola har fulgt opp mandag, gjennom å publisere mer detaljerte svar på Hindenburgs anklager. Det sender aksjekursen til selskapet opp syv prosent.

– Både Nel og Quantafuel har en del nyheter bak seg som kan forklare nedgangen, der Nel blir påvirket av at Nikola blir beskyldt for det ene og det andre, og Quantafuel har nettopp gjennomført en emisjon, trekker Johannesen frem.

En betydelig aktør

De såkalte «grønne aksjene», aksjer i selskaper som skal være bærekraftige og miljørettede, har steget kraftig på børs det siste året.

Fornybarselskapet Quantafuel har hatt en eventyrlig vekst siden selskapet ble børsnotert i februar. Siden starten av måneden alene har aksjekursen steget nær 80 prosent.

Fredag morgen ble det klart at selskapet har hentet inn 600 millioner i en rettet emisjon.

– Den grønne sektoren begynner å bli stor hvis man ser på for eksempel oljeservicesektoren. De grønne aksjene begynner å nærme seg det oljeservice var i 2006 og 2007, så de begynner å bli en betydelig aktør, sier Johannesen.

– Ut ifra trenden og fokuset i markedet, politikken og folket generelt ser ikke den grønne bølgen ut til å stoppe med det første.

Vil måtte forsvare prisen

Han trekker imidlertid frem at det foreligger en viss risiko ettersom selskapene ikke ser en betydelig inntjening i nær fremtid.

– Verdien ligger stort sett i forhåpningen om en inntjening lengre frem i tid, og dermed blir risikoen høyere jo mer kursen stiger.

– De grønne aksjene som man ser i dag er etter alle verdsettelsesparametere dyre. Hadde jeg vært en privatinvestor som skulle kjøpe grønne aksjer ville jeg vært skeptisk til den svært høye prisingen. Det er mye forventning i aksjene, og på et eller annet tidspunkt vil selskapene måtte forsvare prisen på børsen, sier Johannesen.

Dagens vinnere ble IT-aksjene, der sektoren steg med i overkant av to prosent. Av disse endte medisinteknologiselskapet ContextVision dagen med en stigning på 19,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.